Stagiunea de concerte 2024-2025 a Filarmonicii Oradea se încheie spectaculos cu un concert vocal-simfonic organizat sub tema Flăcări, farmec, fantezie. Corul și orchestra filarmonicii alături de pianistul Dragoș Cantea, soprana Manuela Ipate, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Cristian Mogoșan și basul David Pogana, sub bagheta dirijorului Stefan Geiger vor interpreta joi, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok, Suita din baletul Pasărea de Foc de Igor Stavinski, Poemul simfonic Die Mittagshexe (Vrăjitoarea de la amiază) de Antonin Dvorak și Fantezia pentru pian, cor și orchestră în do minor, op. 80 de Ludwig van Beethoven. Un program generos care răsfață publicul cu lucrări spectaculoase, mai rar interpretate.
Baletul Pasărea de Foc de Igor Stavinski (1882 – 1971) i-a deschis lui compozitorului ușile teatrelor europene, după succesul avut de balet încă de la premiera din 1910, în Paris. Petrușca i-a întărit renumele în anul următor, pentru ca Sacre du Printemps (1913, un an înaintea izbucnirii Primului Război Mondial) să fie un adevărat scandal și să îl transforme într-un compozitor deopotrivă admirat și controversat, unul dintre liderii mordernismului muzical și cultural. În Pasărea de Foc Stravinski își demonstrează inventivitatea ritmică și melodică și genialitatea cu care țese basmul și folclorul rusesc prin regulile muzicii vest-europene. Stravinski beneficiază de curiozitatea cu care vest-euopenii priveau și abordau Orientul Apropiat și Îndepărtat, și are noroc să nu se confrunte cu slavonofobia din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care lui Ceaikovski îi făcusă viața mai complicată. În pasajele lirice Stravinski își răpește ascultătorii în lumi feerice, iar în cele dramatice apelează la toate rezursele orchestrei pentru a sublinia sălbătăcia și brutalitatea vrăjitorului Kastcei. În concertul de joi seara vom asculta ultima suită alcătuită și re-compusă/reorchestrată de Stravinski după baletul său, în 1945 după primirea cetățeniei americane.
Prin Poemul simfonic Die Mittagshese (Vrăjitoarea de la Amiază), op. 108 de Antonin Dvorak rămânem în spațiul cultural slav și în domeniul basmelor și al legendelor. Poemul a fost compus în 1896, după revenirea lui Dvorak din USA. Vrăjitoarea de la amiază este varianta lui Erlkönig în cultura boemă, iar finalul poemului Karel Jaromír Erben, din care s-a inspirat compozitorul, este la fel de dramatic ca cel al lui Goethe, care i-a inspirat pe Franz Schubert și Carl Löwe.
Ultima lucrare din concert este Fantezia pentru pian, cor și orchestră în do minor, op. 80 de Ludwig van Beethoven (1770 – 1827). Fantezia a fost compusă în 1808 pentru un concert-academie care cuprindea doar lucrări din creația sa și din care spera să câștigă o sumă mai importantă de bani. Beethoven a pretins la propriu ceva publicului său: în program s-au aflat Simfoniile a V-a și a VI-a, Concertul nr. 4 pentru pian, câteva arii, iar la final Fantezia neobișnuită, care sparge tipare și are atât un solist instrumentist, cât și soliști vocali, cor și orchestră. Concertul a durat peste 4 ore, cam cât o operă de Wagner, 50 de ani mai târziu. O adevărată încercare pentru publicul vienez de la începutul secolului al XIX-lea. Câteva dintre temele Fanteziei vor fi reluate de Beethoven 15 ani mai târziu în Simfonia a IX-a cu soliști și cor, care sparge din nou tipare, dar și eclipsează Fantezia în preferințele orchestrelor și a publicului. Fantezia are la bază versurile lui Christoph Kuffner și este o odă aduse artei, poeziei și muzicii.
Cu excepția sopranei Manuela Barna Ipate și a dirijorului Stefan Geiger, ceilalți oaspeți care vor evolua joi seara pe scena sălii Enescu-Bartok sunt deja cunoscuți și apreciați de orchestra și publicul orădean. Manuela Barna Ipate este solistă a Operei Române din Iași, abordând roluri din bellcanto, dar și din repertoriul baroc, romantic și contemporan, precum și repertoriul vocal-simfonic. Dirijorul Stefan Geiger, trombonist ca formare, și-a șlefuit arta dirijorală ca asistent al dirijorilor Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Chirstoph von Dohnany. El apare frecvent la pupitrul Elbphilarmonie Hamburg, unde a ocupat și funcția de trombonist, precum și al altor orchestre și festivaluri din Europa și America Latină.
Mai găsiți câteva bilete la acest concert la casa de bilete a filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .
Daniela Stoica