Cum au fost bătuți polițiștii din Ciumeghiu care au intervenit la un scandal familial. 3 persoane au fost arestate. Comunicatul Parchetului

Structura de comunicare publică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prin purtătorul de cuvânt, prim procuror adjunct Cotrău Maria, este împuternicită să aducă la cunoştinţa mass-media următoarele:

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta din data de 13.11.2019, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva a patru inculpaţi ( trei bărbaţi şi o femeie ) pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj în formă agravată şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fapte prev. şi ped. de art. 257 alin. 1 şi 4 rap. la art. 193 alin 2 Cod penal şi rap. la art. 206 alin. 1 Cod penal, respectiv art. 371 Cod penal.

Prin ordonanţa din data de 13.11.2019 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta inculpaţii au fost reţinuţi pe o durată de 24 ore.

Ca stare de fapt se reţin următoarele:

La data de 12.11.2019, în jurul orei 15.20, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (patrulare), cele două persoane vătămate, poliţişti îmbrăcaţi în uniforma specifică profesiei, au fost dirijate de către dispecer pentru aplanarea unui scandal şi a unei agresiuni în derulare, reclamate prin SNAU 112 de către o persoană în localitatea Ciumeghiu, jud. Bihor. Poliţiştii au ajuns la locul incidentului în jurul orei 15.00. La faţa locului se aflau membrii unui echipaj SMURD care acordau îngrijiri medicale unei persoane, mama apelantei, care le-a comunicat agenţilor de poliţie că atât ea, cât şi fiica ei gravidă au fost agresate de către unul dintre inculpaţi. De asemenea, a mai precizat că fiica ei a fost transportată cu forţa de către acel inculpat la domiciliul lui, situat tot în localitatea Ciumeghiu, jud. Bihor.

Având în vedere aceste aspecte, cei doi agenţi de poliţie s-au deplasat la domiciliul inculpatului unde au identificat-o pe persoana în cauză, gravidă, prezentând urme de violenţă în zona capului, membrelor şi gâtului. Mai mult, aceasta le-a relatat agenţilor de poliţie că a fost agresată şi că se simte în pericol, rugându-i să o transporte de acolo, având nevoie de îngrijiri medicale. La faţa locului, în momentul în care au ajuns cei doi poliţişti, se aflau şi ceilalţi trei inculpaţi, care sunt fratele, respectiv tatăl şi mama primului inculpat.

Atitudinea recalcitrantă a inculpaţilor, în special a primului inculpat, a degenerat în fapte tipice în momentul în care unul dintre poliţişti a încercat să introducă persoana agresată pe bancheta din spate a autospecialei. Astfel, unul dintre poliţişti a fost trântit la pământ, agresat, fiindu-i aplicate multiple lovituri cu pumnii şi picioarele, fiindu-i cauzate leziuni corporale ce au necesitat spre vindecare 10 zile de îngrijiri medicale.

În acelaşi context, imediat după, unul dintre inculpaţi s-a îndreptat ameninţător spre cealaltă persoană vătămată, poliţist în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu un bolovan de circa 30 cm ridicat deasupra capului, pe care l-a aruncat înspre primul poliţist, lovindu-l în picior când acesta a încercat să intervină (având pistolul scos din toc), tulburând prin toată conduita ordinea şi liniştea publică. Modul în care au acţionat inculpaţii a impus utilizarea spray-ului lacrimogen din dotare de către unul dintre poliţişti şi efectuarea a trei focuri de armă în plan vertical (iniţial două, lucru care i-a calmat doar temporar pe inculpaţi, iar apoi un al treilea care a generat o dezamorsare suficientă a tensiunii astfel încât să se asigure părăsirea locului).

În tot acest interval de timp, în ciuda intervenţiei organelor statului, inculpata a aplicat multiple lovituri în zona feţei şi a exercitat acte de violenţa ( tras de păr ) faţă de persoana pentru care au intervenit poliţiştii.

La data de 13.11.2019 procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă a inculpaţilor, la finalul dezbaterilor Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Salonta dispunând arestarea preventivă a trei dintre inculpaţi pentru o perioadă de 30 zile, faţă de cel de-al patrulea inculpat fiind dispusa măsura preventivă a controlului judiciar.

Facem precizarea că punerea in mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor la care facem referire mai sus şi arestarea preventivă a acestora reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedura penală, şi nu pot, în nici un caz, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

În măsura în care datele prezentate vor impune precizări de natura celor destinate publicităţii în raport de specificul cauzei şi faza procesuală în care se află aceasta, vom comunica in consecinţă.

Distribuie informația
Alte știri