Cum ne-a afectat pandemia? Observațiile unui psiholog orădean. VIDEO

A trecut mai bine de un an de când suntem în pandemie. Atunci nu aveam soluții concrete, acum avem tot recomandări. S-au făcut studii, s-a vorbit mult despre cum și cât de afectați suntem. S-au schimbat multe, ne-am schimbat noi.

Tehnologia ne-a împins și mai mult spre izolarea de ceilalți. Școala online ne-a ținut copiii departe de cei de vârsta lor. Unii și așa relaționau greu, acum sunt mult mai confortabili în a interacționa cu un device. Telefonul mobil a devenit o extensie a noastră.

Comunicarea în scris a înlocuit de multe ori verbalizarea. Relațiile se construiesc prin mesaje scrise. Răspund când pot, nonverbalul și paraverbalul au dispărut. E ca și când urmăresc un film citind doar subtitratrea fără sunet și fără imagine……..Iar atunci când comunicăm față în față, masca albastră se suprapune peste măștile emoționale preexistente.

Fricile sunt multe și diverse: legate de sănătatea noastră și a celor dragi, de locul de muncă, de copiii care sunt tot mai singuri, ore în șir cu prietenii Youtube. Anxietatea, depresia, tulburările emoționale cu schimbări de comportament ne transformă. Consumul de alcool, tutun, droguri, adicțiile pentru jocurile de noroc suplinesc pe termen scurt starea de bine de care ne este dor. Furia eliberată oglindește emoțiile reprimate de atâta vreme.

Mi-aș dori o soluție universală minune. Dar fiecare o particularizează cum poate. Timpul petrecut cu familia,activități cu grupul social , menținerea obiceiurilor sănătoase legate de alimentație, sport, mișcare și somn sunt o parte dintre ele. Sistemul imunitar este corelat cu echilibrul emoțional. De aceea e atât de bine să îl păstrăm.

Și dacă ceva vi se pare de nerezolvat, apelați la ajutor specializat.

Să fim sănătoși și echilibrați emoțional!

Cu drag, psih. Monica Rotar

Distribuie informația
Alte știri