Cum rămâneam aproape de cei dragi în vremuri de distanțare socială

Obiceiurile noastre se schimbă inevitabil, iar cauzele sunt multiple. Tehnologia evoluează într-un ritm amețitor, tot mai multe persoane locuiesc la oraș, departe de tradițiile de la sat, unii chiar părăsesc țara natală în căutarea unei vieți mai bune. Acum, la toate acestea se adaugă și faptul că suntem obligați să petrecem mai mult timp departe unii de alții – așa-numita distanțare socială.

Sărbătorile de Paște din acest an – ne referim la 2020 – sunt primele din ultimele decenii în care contextul ne obligă să fim atenți cu cine împărțim masa festivă. Presupunând că deja v-ați pregătit pentru masa de Paște, rămâne să mai stabiliți cum faceți să vă și vedeți cu cei dragi, chiar dacă noile reguli impuse de necesitatea de a ne proteja descurajează plimbatul pe la rude și prieteni.

Indiferent dacă este vorba despre masa de Paște sau de un alt eveniment important în viața familiei, vă va ajuta să fiți pregătit pentru a comunica eficient și față în față cu cei dragi. Am discutat cu câteva persoane care se întâlnesc regulat cu familia extinsă folosind tehnologia și vă oferim mai jos recomandările lor.

Cum ne organizăm pentru o întâlnire virtuală cu familia extinsă și prietenii

În ziua de azi, majoritatea persoanelor au o conexiune de internet și un smartphone sau laptop. Aceasta este condiția obligatorie pentru a putea iniția o întâlnire virtuală: un dispozitiv și o conexiune de internet stabilă. Odată stabilită lista persoanelor pe care dorim să le reunim online pentru o perioadă, urmează pasul doi: stabilirea individuală, prin telefon sau prin email, a unei ore la care ar putea să se alăture mesei în familie. Dar, la fel de important… Unde? Adică, cu ce aplicație?

Care este cea mai bună aplicație pentru o reuniune virtuală

Cea mai bună aplicație este probabil cea pe care participanții nu trebuie să o instaleze, pentru că o au deja, și cu care sunt cât de cât familiarizați. Există destul de puține modalități prin care se pot conecta mai multe persoane la o singură discuție virtuală, așa că vă prezentăm mai jos cele mai bune soluții, în ordinea accesibilității.

  • Facebook Messenger

Cine nu are Facebook nu există. Cel puțin aceasta pare a fi gândirea tot mai multor români, așa că de ce nu ați folosi acest lucru în avantajul dvs.? Cine are Facebook probabil că folosește și Messenger. Iar dacă grupul de prieteni nu este foarte mare, adică maxim 8, puteți avea o video conferință în condiții bune fără să instalați noi aplicații sau să vă obișnuiți rudele atehnice cu folosirea unei noi aplicații. Singurul dezavantaj, minor, de altfel, este că pentru a participa la reuniunea virtuală este obligatoriu să aveți un cont Facebook.

  • WhatsApp

Foarte multe persoane deja sunt deja membre ale unui grup de WhatsApp sau măcar au deja instalată aplicația. Ca și mai sus, acest lucru reprezintă un avantaj enorm. Pentru grupuri mici este perfect. Din păcate, WhatsApp are și un mare dezavantaj: doar 4 persoane pot participa la videoconferință. 

  • FaceTime

Șansele sunt destul de mici, dar merită luat în considerare: dacă toți potențialii participanții la reuniune folosesc smartphoneuri iPhone cu sistemul de operare actualizat, atunci este extraordinar de simplu să vă vedeți toți și să discutați prin video – în limita a 12 conexiuni.

  • Skype

Aveți o gașcă imensă și nu e o problemă ca o parte dintre voi să vă instalați o aplicație nouă? Atunci probabil că o soluție despre care majoritatea au auzit este Skype. Se pot conecta până în 50 de persoane deodată, așa că probabil că puteți organiza o petrecere în toată regula. Partea bună e că interfața este în română, așa că noii utilizatori de Skype care nu vorbesc engleză se pot descurca singuri cu instalarea aplicației.

  • Zoom

Dacă ați auzit de această ultimă propunere, fie sunteți foarte pasionat de tehnologie, fie v-a obligat șeful să o instalați pentru ședințele cu colegii de birou. Oricum ar fi, de ce nu ați folosi Zoom pentru o întâlnire virtuală cu familia și prietenii? Este foarte ușor de folosit, este considerată cea mai eficientă pentru acest tip de comunicare și este gratuită pentru până la 100 de persoane. Are însă un dezavantaj destul de mare: apelurile cu mai mult de trei oaspeți sunt limitate la 40 de minute. Așa că dacă sunteți gazda întâlnirii, ar trebui să plătiți un abonament premium.

Partea plină a paharului – prin tehnologie

În concluzie, tehnologia duce la înstrăinarea oamenilor, dar poate să ne și ajute să fim mai aproape unii de ceilalți sau mai aproape de cele mai bune oportunități și facilități. Astăzi, folosim internetul pentru a comanda produse, pentru a chema un taxi, pentru a face o rezervare și pentru numeroase alte lucruri la care nici nu ne-am fi gândit în urmă cu doar 10 ani. Lumea se schimbă cu o viteză uimitoare, fie că ne place sau nu.

Dacă înainte ne uitam într-un catalog tipărit pentru a vedea cele mai noi reduceri la supermarket, astăzi până și acest lucru s-a adaptat vremurilor și putem să vedem toate cataloagele online, pe siteuri precum Kimbino.ro. Este ca și când am avea toate ofertele din magazine în buzunar – un exemplu bun pentru modul în care ne putem folosi de tehnologie pentru a economisi bani și pentru a ne conecta la cele mai bune oferte de pe piață.

În concluzie, noile reguli de distanțare socială vin cu numeroase dezavantaje, însă privind partea plină a paharului, tehnologia ne ajută să fim mai aproape unii de ceilalți, chiar dacă nimic nu poate înlocui o îmbrățișare. 

Putem continua să ne zâmbim și să ne urăm din toată inima La mulți ani sau Paște fericit – cu un efort minim de organizare. Paște fericit!

Advertorial

Distribuie informația
Alte știri