DASO alături de orădeni și în 2024/ Bilanț la Direcția de Asistență Socială Oradea

Directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO), doamna Anca Grama, a susținut azi, 20 februarie 2025, o conferință de presă, în care a prezentat raportul de activitate al instituției pe anul trecut.

‘Direcția de Asistență Socială Oradea este o instituție publică din subordinea Consiliului Local, care asigură aplicarea serviciilor și programelor sociale în comunitate, destinate, în principal, copiilor, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități și altor persoane vulnerabile. Anul 2024 a fost unul plin de provocări, ne-am confruntat cu o serie de modificări legislative, dar am reușit să facem față cu bine și să implementăm cu succes o serie de servicii și programe sociale în comunitate, având alături o echipă de profesioniști cărora țin să le mulțumesc, și având o colaborare bună cu ONG-urile din domeniul social și cu celelalte instituții, încercând să găsim cele mai potrivite soluții pentru cetățenii care ni s-au adresat. Vom continua să facem asta și în anul 2025, dezvoltând noi servicii sociale și programe de interes pentru orădeni!’ a subliniat directorul DASO, doamna Anca Grama, în cadrul conferinței. În decursul anului 2024, prin Serviciul Relații cu Publicul și Evaluare Inițială s-au depus un număr de 26179 de solicitări, în creștere față de anul 2023, cu aproximativ 3000 de petiții. Au fost oferite informații cetățenilor la aproximativ 20.000 de apeluri telefonice, au fost consiliate la sediul instituției (fără a se înregistra solicitări scrise) aprox. 12.500 persoane și au fost consiliați, în limba engleză, aproximativ 1100 de cetățeni ucraineni.

În ceea ce privește beneficiile acordate de către DASO în anul 2024, în baza Legii nr. 196/2016, care se aplică începând cu ianuarie 2024 și care se adresează unei categorii mai extinse de beneficiari, printre care persoane cu venituri mici, persoane cu copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, numărul mediu lunar de dosare de venit minim de incluziune a crescut comparativ cu anul 2023, fiind în plată 186 de dosare cu 383 persoane beneficiare. Lunar un număr mediu de 81 de persoane apte de muncă beneficiare de venit minim de incluziune au fost propuse pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local, iar 128 solicitări au fost aprobate pentru a primi ajutor de urgență, suma totală fiind de 200.000 lei. Lunar, 84 de persoane au beneficiat în anul 2024 de cantină socială.

De asemenea, în cadrul proiectului ‘Nu muncești, nu primești’, angajații DASO au continuat și în anul care a trecut să monitorizeze zilnic efectuarea activităților de menținere a curățeniei în zona blocurilor din str. Voltaire și străzile adiacente, de către beneficiarii de venit minim de incluziune și cantină socială, care au obligativitatea efectuării unui anumit număr de ore în folosul comunității, în acest sens efectuând 162 de deplasări.

În anul 2024, 1074 de persoane au beneficiat de ajutoare de încălzire, majoritatea beneficiarilor fiind vârstnici.

În ceea ce privește alte beneficii acordate de către DASO în anul 2024, s-a realizat plata salariului pentru 270 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav și au fost plătite 1973 de indemnizații lunare. În primăvara anului 2024, 250 de asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități au participat la două sesiuni de instruire, în care s-au dezbătut teme de interes pentru aceștia.

Creșa Oradea unitate de învățământ cu personalitate juridică, în subordinea DASO, are în structura sa un număr de 15 creșe, care funcționează cu program de zi, în anul școlar 2024-2025 fiind înscriși 859 copii.

Programul ABC pentru mămici și tătici, a continuat și în anul trecut, cu sprijinul specialiștilor din domeniul medical, psihologic, al nutriției, fiind un program care vine în sprijinul părinților ai căror copii frecventează creșele.

Campania ‘Singuri acasă – ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!’

În cadrul Campaniei ‘Singuri acasă – ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!’, campanie inițiată de către Direcția de Asistență Socială Oradea încă din anul 2014, am avut în monitorizare 385 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, cărora le-am oferit, ca în fiecare an, o zi de vacanță plină de surprize, organizând o excursie la Ciucea, Șinteu și la karting la Cluj.

Campania ‘Iluzia Fericirii – Ai grijă de tine’

Alături de partenerii noștri, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, am continuat și în 2024 , campania de informare și prevenție în școlile din Oradea ‘Iluzia Fericirii – Ai grijă de tine’, în vederea informării și conștientizării cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri, de promovare a modalităților de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos și acces la consiliere psihologică gratuită la nevoie, campanie care se va desfășura pe tot parcursul anului școlar 2024-2025. În anul 2024, în cadrul acestui proiect au participat peste 200 de elevi de la diferite școli, colegii și licee din Oradea.

Programul gratuit de suport psihologic și educațional ‘Agenda familiei’

Inițiat în luna aprilie 2023, programul se adresează părinților care își doresc o relație mai bună cu copiii lor, pe parcursul anului având loc întâlniri la care au participat zeci de părinți, dezbătându-se subiecte cum ar fi parentingul dintr-o perspectivă psihologică, aspecte juridice ce vizează copiii, gestionarea unor situații intervenite ca urmare a divorțului părinților, absenteismul școlar, precum și educație financiară.

‘Împreună de sărbători’ – eveniment caritabil pentru copiii cu dizabilități, organizat pentru prima dată, în luna decembrie 2024, a adunat peste 100 de copii cu diferite dizabilități, aflați în evidențele DASO. Spectacolul care a adus lumină și culoare și pe nelipsitul Moș Crăciun, s-a desfășurat în Cetatea Oradea, cu sprijinul ADLO, UniCredit Bank și Visit Oradea.
Începând cu luna octombrie a anului trecut, DASO a demarat un nou program de meditații gratuite la limba engleză, limba română și matematică, în cadrul căruia, de luni până joi, aproximativ 170 de copii din clasele V-VIII primesc meditații gratuite. Cursurile au loc la centrele multifuncționale din cartiere și la sediul DASO și sunt susținute de 28 de profesori și studenți voluntari.

Centrul de Zi pentru copiii proveniți din comunități marginalizate în municipiul Oradea, situat pe Calea Clujului , nr. 188

Centrul, cu o capacitate de 60 de locuri, pentru copiii proveniți din comunități marginalizate, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani și-a deschis porțile în aprilie 2024, aici copiii din zona Gutenberg beneficiind de un spațiu generos unde se desfășoară activități educative, culturale, sportive și recreative, unde iau o masă caldă, toate acestea fiind menite să diminueze abandonul școlar, precum și să îmbunătățească nivelul de trai în rândul acestora.

Centrul de Îngrijire de Zi de pe strada Lalescu, cu o capacitate de 65 de locuri, vine în ajutorul copiilor proveniți din familii numeroase, monoparentale, dezorganizate, prin oferirea de servicii sociale care constau în: îngrijire pe timpul zilei, acordarea a două mese pe zi, activități de tip after-school, educație, recreere, socializare, activități privind dezvoltarea deprinderilor de viață și orientare școlară. Activitățile desfășurate aici cu copiii au fost diverse, sărbătorirea Zilei Mondiale a Sănătății, Ziua educației, Ziua Mondială a Inimii, precum și o serie de vizite, la Grădina Palatului Baroc, la Palatul Vulturul Negru, etc.

Adăpostul de noapte a găzduit, în anul 2024, un număr de 152 de persoane, în creștere față de anul 2023, care au primit consiliere psiho-socială și de grup, sprijin și suport în vederea depășirii situației de vulnerabilitate iar 69 de persoane au beneficiat de serviciile acordate în cadrul Centrului Comunitar Gutenberg.

La Centrul Social Dignitas, 28 de tineri proveniți din centre de plasament au beneficiat de servicii de cazare, suport în găsirea și menținerea unui loc de muncă și de consiliere psiho-socială individuală.

Centrele sociale multifuncționale din cartierele orădene organizează pentru seniorii din comunitate activități de petrecere a timpului liber, socializare, precum și organizarea de evenimente tematice, cu sprijinul colaboratorilor noștri.

În semn de apreciere pentru seniorii din comunitate, în scopul stimulării comunicării la orice vârstă și readucerii persoanelor de vârsta a treia în viața socială activă, Direcția de Asistență Socială Oradea a organizat, ca în fiecare an, Ziua Internațională a persoanelor vârstnice, într-o locație selectă, Casa Frențiu, cu sprijinul colaboratorului nostru, părintele Olimpiu Todoran. Pe tot parcursul lunii octombrie, am oferit seniorilor din comunitate, care frecventează centrele multifuncționale, vizite gratuite la obiective turistice din oraș.

Criza refugiaților din Ucraina

În anul 2024 au fost depuse un număr de aproximativ 100 de solicitări lunare de la cetățeni refugiați din Ucraina care au solicitat sume de bani pentru cazare și hrană.
Cabinetele medicale școlare

Un nou cabinet stomatologic a fost finalizat și dat în folosință în anul 2024 la Colegiul Național ‘Emanuil Gojdu’, alături de celelalte 3 cabinete medicale școlare stomatologice existente, de la Liceul ‘Onisifor Ghibu’, Colegiul National ‘Mihai Eminescu’ și Liceul ‘Aurel Lazăr’, deservind toți elevii care frecventează școlile din municipiul Oradea. Personalul medical școlar a asigurat, în anul 2024, asistența medicală preventivă și curativă pentru antepreșcolarii, preșcolarii, elevii și studenții care frecventează unitățile de învățământ din Oradea.

Cadrele medicale au asigurat asistența medicală la punctele de caniculă din municipiul Oradea și au fost prezente, pe perioada verii, în centrele multifuncționale din cartiere, pentru evaluarea stării de sănătate a persoanelor vârstnice.

Campania de prevenție a cariei Dentare – Sigilarea Dinților

Ca o noutate, pe parcursul anului 2024, prin intermediul celor 5 medici stomatologi din cabinetele stomatologice școlare, DASO a derulat campania de prevenție a cariei dentare la copii, prin sigilarea dinților. Aproximativ 200 de copii au beneficiat de sigilarea dinților, iar 1500 de copii au fost informați cu privire la prevenția cariei dentare prin sigilare.

Perfecționarea continuă a personalului medical din instituția noastră a reprezentat o prioritate și anul trecut. Astfel, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Crișana’ din județul Bihor, am organizat, la sediul nostru, instructaje de prim ajutor care au vizat exersarea și perfecționarea abilităților clinice ale personalului medical din grădinițe, școli și universitate și a constat în activități de instruire teoretice și practice.

Activități de promovare a serviciilor sociale din municipiul Oradea și a produselor realizate de către beneficiari.

Devenită tradiție, în cadrul FestiFall Oradea, cu sprijinul municipalității și a APTOR, DASO a organizat Târgul de promovare a serviciilor sociale acordate persoanelor vulnerabile din municipiu, la care au participat reprezentanți ai unor asociații și fundații de pe raza municipiului Oradea care au expus produsele confecționate de către beneficiarii lor și și-au prezentat serviciile sociale. DASO are încheiate 24 acorduri de parteneriat cu organizații neguvernamentale din domeniul social care activează pe raza municipiului Oradea.

Tot în anul care a trecut, DASO a organizat Gala Voluntarului în Domeniul Social, eveniment la care au participat peste 100 de persoane, voluntari și reprezentanți ai instituțiilor orădene și ai societății civile și care s-a desfășurat la Sinagoga Neologă Sion.

Pe parcursul anului 2024, colegii din instituție au participat la o serie de programe de perfecționare și implementare a modificărilor legislative din domeniul asistenței sociale, cu scopul de a ne îmbunătăți activitatea. Toate serviciile și programele sociale derulate ne-au adus și recunoașterea muncii noastre prin prima nominalizare a instituției în cadrul Galei Comunității Bihorene organizată de Fundația Comunitară Oradea, la finalul anului.

La finalul conferinței, doamna director Anca Grama a prezentat obiectivele Direcției de Asistență Socială Oradea pentru anul 2024: autorizarea, acreditarea și deschiderea celei mai mari creșe din Oradea, situata pe Strada Ion Irimescu din cartierul Nufărul; amenajarea și dotarea, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea, a unui cabinet medical stomatologic la Școala Gimnazială nr. 16; dezvoltarea serviciilor de asistență comunitară acordate persoanelor vârstnice și celor vulnerabile, din municipiul Oradea; dezvoltarea unor programe sociale în beneficiul seniorilor și copiilor din municipiul Oradea; creșterea capacității serviciului de cazare a persoanelor fără adăpost și îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare; dezvoltarea serviciilor psihologice de consiliere acordate persoanelor vulnerabile din municipiul Oradea.

Distribuie informația
Alte știri