Direcția de Asistență Socială Oradea, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor au reluat activitățile în școli din cadrul campaniei de informare și prevenție în școli „Iluzia Fericirii – Ai grijă de tine”. Campania, inițiată în anul 2022, are ca obiectiv principal informarea și conștientizarea cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri, promovarea modalităților de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos și consiliere psihologică gratuită la nevoie, campania urmând a se desfășura și pe parcursul acestui an.
Zilele acestea, un număr de 70 de elevi ai claselor a-VII-a și a-VIII-a din cadrul școlilor gimnaziale “Ioan Slavici” și ”Lucreția Suciu” au fost informați cu privire la riscurile și efectele consumului de substanțe interzise de către echipa de specialiști care a participat la întâlnirile organizate în unitățile de învățământ. Întâlnirile sunt interactive, discutându-se și despre decizia de consum și diminuare a riscului de consum, despre formarea abilităților socio-emoționale necesare în procesul de luare a deciziilor, a comunicării asertive și a relaționării în grupul de egali.
Ceea ce este inedit la acest proiect este faptul că elevii au parte de activități nonformale desfășurate și cu suportul unor ochelari care imită efectele consumului de substanțe interzise. Activitățile se focusează pe un experiment cu o pondere deosebită în formarea capacității de a discerne adevărul de imaginație, realitatea de efectele cauzate de consumul de substanțe interzise.
Jocul educativ poate face o mare diferență pentru cei mici în complexul proces al învățării, întrucât prin intermediul jocurilor se pot familiariza mult mai ușor și rapid cu temele abordate. Pe scurt, cu ajutorul jocurilor, procesul de învățare poate fi transformat într-o activitate mult mai distractivă ce va susține atenția și curiozitatea celor mici și dorința acestora de a afla mai mult.
Totodată, elevilor li s-a explicat de ce s-a ales numele proiectului – “Iluzia fericirii – ai grijă de tine” și au aflat că a consuma substanțe interzise pentru a fi fericit sau pentru a-ți schimba condiția, este într-adevăr o iluzie, că stă în puterea minții fiecăruia să se ghideze înspre adevărata fericire și că, dacă se află într-o astfel de situație, ajutorul de specialitate a unui psiholog este oricând la îndemână.
”Văzând o serie din problemele cu care se confruntă tinerii în prezent, am decis să ne implicăm mai mult și să mergem noi înspre ei, participând în școli cu acest proiect de prevenție prin care îi îndrumăm și le stăm la dispoziție oricând au nevoie de sprijinul nostru. Scopul acestei campanii, pentru care s-a și ales numele “Iluzia fericirii – ai grijă de tine”, este de a realiza faptul că a consuma substanțe interzise pentru a fi fericit sau pentru a-ți depăși condiția este într-adevăr o iluzie, iar tinerii care se află într-o astfel de situație pot apela oricând la ajutor de specialitate și pot găsi în noi un sprijin. Direcția de Asistență Socială Oradea, prin d-na psiholog Adela Bradea, vine în sprijinul părinților și copiilor, oferind consiliere psihologică gratuită, pentru a depăși situații dificile din viața lor”, a menționat Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea.
Campania „Iluzia Fericirii – ai grijă de tine” va continua pe durata întregului an școlar 2023-2024.