De la Baroc la Jazz la Filarmonica Oradea

La salturi stilistice De la Baroc la Jazz ne invită Filarmonica Oradea în concertul simfonic săptămânal ce va avea loc joi, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok. Violonistul Eugen Ursu și bandeonistul Eugen Negruța, alături de orchestra simfonică orădeană, vor interpreta sub bagheta dirijorului Marius Hristescu lucrări de Jean Philippe Rameau, Johann Sebastian Bach, Karl Jenkins, Roberto di Marino, Scott Routenberg, Astor Piazzola și Carlo Gardel.

Concertul se va deschide cu Uvertura la baletul Les Indes Galante de Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764), compus de acesta în 1735 și completat și corectat ulterior. Pentru europenii din secolele XVII-XVIII Indiile reprezentau toate culturile îndepărtate, exotice. Lucrarea de față este scrisă deja în spiritul iluminist. Poveștile de dragoste, în care și zeii au câte ceva de spus, sunt imaginate în Imperiul Otoman, în Imperiul Incașilor, în Imperiul Persan și din nou într-una dintre Americi. Toate cele patru acte au happy end, pacea, dragostea și rațiunea sunt situate deasupra războiului și a gloriei obținute pe câmpul de luptă. Muzica lui Rameau este un adevărat exercițiu de imaginație despre cum trebuie să fie viața, muzica și ritmurile în Indiile imaginate de el. Singurul său contact cu muzica altor culturi decât cea europeană a avut loc în 1725, când o trupă de amerindieni condusă de căpetenia de trib a venit la Paris pentru  tratative cu regele Ludovic al XV-lea.

A doua lucrare a serii va fi Concertul pentru vioară, oboi și orchestra în do  minor BWV 1060 de Johann Sebastian Bach (1685 – 1750), pe care îl cunoaștem în numeroase transcripții, de la cele pentru două clavecine/piane la altele cu instrumente de suflat de lemn sau alamă. Joi seara vom avea parte de o transcripție cu bandeon. În această versiune avem ocazia să descoperim alte fațete ale lucrării, bandeonul oferind și alte culori sonore.

Introducerea la Palladio de Karl Jenkins (1944 – ) este cunoscută de toți cei care au acces la radio și televiziune din 1996 încoace. Prima mișcare a fost compusă pentru un clip publicitar, ulterior Karl Jenkins extinzând lucrarea cu încă două mișcări, scrise în formă clasică, Palladio devenind o suită.

Prima parte a concertului se va încheia cu Concertul pentru Bandeon și orchestra în la minor de Roberto de Morino (1956 – ). Concertul este un prilej pentru compozitorul italian de a scoate în evidență posibilitățile tehnice și melodice ale bandeonului, privit (până la Astor Piazzola) de sus și considerat un instrument pentru muzica populară și a maselor.

Partea a doua a serii se deschide cu Concertul pentru vioară jazz și orchestra de Scott Routenberg (1978 – ). Inspirat de concertele lui Friedrich Gulda pentru pian și cel pentru violoncel, tot în stil de jazz compuse, concertul folosește elemente de jazz pe care le tratează cu structurile muzicii clasice. Lucrarea a fost compusă în 2007, premiera având loc la Lwiv. Solistul are ocazia să își arate virtuozitatea.

Ultimele piese ale serii ne răpesc în Argentina prin muzica lui Astor Piazzola (1921 – 1992) și Carlo Gardel (1890 – 1934),  învăluindu-ne în doruri ce nu pot fi descrise în cuvinte, aducându-ne în ochi zâmbet și lacrimă deopotrivă.

Violonistul Eugen Ursu și bandeonistul Eugen Negruța s-au născut și format în Republica Moldova, unde își desfășoară activitatea de bază. Ambii fac turnee ca soliști sau membri ai Filarmonicii din Chișinău sau Ansamblul de acordeoniști Concertino în Europa și America de Nord.

Marius Hristescu a devenit cunoscut ca dirijor și aranjor/orchestrator al volumelor Anotimpurile poeziei românești ale lui Tudor Gheorghe. Între timp este recunoscut compositor, dirijor și professor. El apare periodic pe scena de la Oradea, bucurând ascultătorii prin concertele accesibile unui public mai larg și oferindu-le tuturor posibilitatea să asculte lucrări mai rar cântate pe scenele de concert.

Mai găsiți bilete la acest concert la casa de bilete a filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .

Următorul concert al filarmonicii va avea loc în Miercurea Mare (16 aprilie), de la ora 19, la Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae. Programul va cuprinde Requiem în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart, susținut de corul și orchestra filarmonicii sub bagheta dirijorului Andrej Vesel.  

Daniela Stoica

Alte știri