De la porțile dorului la porțile paradisului cu Mozart, la Filarmonica din Oradea

Prin concertul de joi, 28 Septembrie, Filarmonica orădeană ne propune o călătorie emoțională de la porțile dorului până la porțile paradisului. Întregul program este alcătuit din lucrări instrumentale din creația lui Mozart. Wolfgang Amadeus Mozart.

Clarinetistul Emil Vișinescu și orchestra simfonică a Filarmonicii orădene, sub bagheta dirijorului Cezar Verlan, ne invită, la prima vedere, la o seară normală de concert. Poate fi normală doar dacă echipa de artiști nu este în formă. Pentru că programul este oricum în afară de monoton, așa cum Mozart, Wolfgang Amadeus, a fost oricum în afară de monoton. Oferta muzicală cuprinde Momente din Suita de balet „Micile nimicuri”Simfonia nr. 29 în La major, KV 201Concertul pentru clarinet și orchestră în La major, KV 622 și Simfonia nr. 35 în Re major Haffner, KV 385, lucrări din diverse etape creatoare ale compozitorului salzburghez. Și pentru că sunt din ultimii 17 ani din viața lui (Simfonia nr 27 a compus-o în 1778 – avea 18 ani, iar Concertul pentru clarinet în 1791, la 35 de ani) ascultătorii asistă pe parcursul a mai puțin de două ore la maturizarea unui tânăr genial, și surprind atât latura sa amuzantă, superficială, uneori frivolă, cât lupta sa de afirmare personală și demonii îndoielii de sine, de chemarea sa, de viața sa care se apropie de sfârșit, un sfârșit prea timpuriu chiar și pentru secolul a XVIII-lea. Pe de o parte tânărul compozitor respectă regulile de compoziție, urmează drumurile deschise de Carl Philip Emanuel Bach și Josef Haydn, pe de altă parte extinde sau sparge granițe, surprinde mereu și mereu. Oricât de dramatică este atmosfera unei lucrări, a viații, reușește să dea la o parte o perdea sau nori invizibili și să lase lumina speranței să pătrundă în întuneric. Dansul luminii cu întunericul, al dorului și disperării cu încrederea și toate nuanțele emoționale dintre cele două extreme, garantează o adevărată baie sufletească, după un carusel al sentimentelor.  

Clarinetistul Emil Vișinescu este un oaspete îndrăgit de către publicul orădean și un colaborator constant al filarmonicii orădene. La maturitatea artistică dobândită, are misiunea de a ne dezvălui noi fațete ale celebrului Concert pentru clarinet de Mozart, una dintre cele mai frumoase și mai profunde pagini din întreaga istorie muzicală. Dirijorul Cezar Verlan dirijează lucrări cunoscute sau arhicunoscute, și e provocat să le ofere prospețime, să îl readucă într-un fel pe Mozart la viață, în secolul al XXI-lea. Compozitorului i-ar fi plăcut cu siguranță provocările actualului secol.

Pentru concertul de joi, 28 Septembrie, care începe la ora 19, în sala Enescu – Bartok a Filarmonicii, mai găsiți bilete la caseria instituției și pe bilete.ro .

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri