„De la spital la bal” sau cum mută conducerea CJ Bihor banii de pe proiectele finanțate din fonduri europene – VIDEO

Având în vedere că Ministerul Sănătății a introdus Centrul Oncologic Oradea pe lista instituțiilor medicale ce vor beneficia de un accelerator nuclear achiziționat cu fonduri de la Banca Mondială și care ar putea fi montat în circa un an de zile, conducerea Consiliului Județean Bihor și-a reordonat prioritățile în cadrul proiectului strategic ce va fi depus spre finanțare prin Programul Interreg V-A România-Ungaria. Astfel, suma evaluată la 4 milioane de euro pentru achiziția acceleratorului, a fost „mutată” pentru un alt proiect, ce are ca obiect amenajarea etajelor 2 și 3 de la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor de pe strada Armatei Române.
În ceea ce privește proiectul strategic pe sănătate, președintele Consilului Județean Bihor, Pasztor Sandor,a anunțat că instituția pe care o coordonează și-a definitivat și partenerii. Printre aceștia se numără SALVAMONT-ul cu care va rezolva partea de medicină de urgență și intervenție pentru Padiș și Stâna de Vale, ISU Crișana pentru intervenții rapide, Primăria Oradea, precum și Universitatea Oradea, cu care se va realiza un Centru de formare continuă. În cadrul acestui proiect, estimat la 9 milioane de euro, vor fi achiziționate aparate de ultimă generație pentru spitalele din Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd.
În ceea ce privește situația actuală a Muzeului Țării Crișurilor, în mai puțin de un an de la reluarea lucrărilor la viitorul sediu, Consiliul Județean are în vedere trei proiecte cu care vrea să încheie această „telenovelă” a mutării instituției fanion a culturii autohtone. Astfel, la ora actuală se află în derulare un contract în valoare de 5 milioane lei pentru realizarea noului mobilier, bani suportați integral de bugetul CJ. De asemenea, instituția a depus un proiect în valoare de 21,8 milioane lei pentru obținerea de fonduri prin Programul Operațional Regional, proiect pentru care Pasztor se declară „foarte, foarte optimist” pentru că a trecut de toate etapele de control în teren din partea experților POR. În cazul în care va fi declarat câștigător, respectivul proiect va asigura banii necesari pentru reparații capitale și amenajări interioare ale noului sediu, inclusiv a parcului muzeului. Evaluarea finală a proiectului se va face în această lună. Cel de-al treilea proiect pregătit de CJ pentru Muzeu va fi depus pe RO-HU pentru amenajarea etajelor superioare.
Prezent la conferința de presă alături de cei doi șefi ai CJ, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, s-a declarat plăcut surprins de rapiditatea cu care s-a acționat pentru rezolvarea finalizării lucrărilor la noul sediu, reamintind publicului că MTC este al cincilea din țară ca număr de ezponate. Domnia sa a anunțat că acestea au început să fie împachetate pentru mutare, însă procedura efectivă de transport a lor de la Palatul Baroc (actualul sediu) în clădirea fostei Garnizoane Oradea nu va putea fi începută decât în această toamnă, după o licitație specială a cărei valoare poate ajunge și la 200.000-300.000 euro. Din acest motiv, un termen exact pentru deschiderea oficială a noului spațiu al Muzeului ȚĂrii Crișurilor nu mai poate fi estimat, însă „minunea” s-ar putea produce în primăvara lui 2018. Ca element de noutate, două încăperi în noul sediu vor fi gestionate de italienii din regiunea Trento, ocazie cu care aceștia își vor promova valorile locale. Datorită parteneriatului și a legăturilor de prietenie ce durează de ani de zile, se are în vedere deschiderea unor expoziții permanente cu exponate orădene și la Trentino.
Detalii în materialul video:

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 4 seconds