De noaptea minții! Ordonanța privind e-TVA, o adevărată vânătoare de vrăjitoare, menită a extermina profesia contabilă

Foto: freepick.com

Pe 21 iunie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență 70/2024, fără respectarea termenului de consultare publică prevăzut, generând un val de nemulțumire în rândul mediului de afaceri. Proiectul de lege, prezentat inițial pe 18 iunie 2024 și avizat negativ de Consiliul Economic și Social (CES), avea un termen de consultare publică stabilit până pe 28 iunie.

Cu toate acestea, ordonanța a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial pe 21 iunie, ignorând complet aceste termene și ignorând feedback-ul negativ primit.  

Ministrul Marcel Boloș a anunțat pe pagina personală de Facebook introducerea decontului precompletat RO e-TVA, o inițiativă controversată care presupune:

1. ANAF va transmite contribuabililor până în data de 20 a lunii următoare perioadei fiscale un decont precompletat RO e-TVA, care conține informații din diverse sisteme informatice. Aceste informații sunt incomplete, ceea ce va face ca decontul să fie eronat din start.

2. Până pe data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale, contabilii trebuie să depună decontul de TVA corect, bazat pe analiza tuturor documentelor contabile, exact cum se întâmplă în prezent.

3. ANAF va putea identifica automat și rapid diferențele semnificative (peste 20%, dar nu mai puțin de 1.000 de lei) și va trimite notificări contribuabililor. Diferențele vor exista inevitabil, dat fiind că decontul precompletat nu conține toate informațiile.

4. Contribuabilii, prin contabili, au obligația să răspundă la aceste notificări în termen de 10 zile de la primire. Ministrul Boloș a menționat că nefurnizarea informațiilor solicitate sau furnizarea parțială va reprezenta un indicator de risc fiscal, posibil declanșator al unui control fiscal

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) cere abrogarea Ordonanțelor de Urgență publicate vinerea trecută în Monitorul Oficial și inițierea unui dialog real pentru identificarea de soluții la problemele fiscale.

„Marele circ fiscal românesc, unde funcționarii de stat se joacă de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanțează și salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată „Toți sunt evazioniști”…Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația…

România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorității care elaborează legislația fiscală”, a transmis Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, într-o postare pe Facebook.

Și membrii CECCAR Bihor sunt revoltați și deși știu că se luptă cu morile de vânt pun întrebări la care cei în drept sigur nu au răspuns.

1. Unde este prezumția de nevinovăție a contribuabilului? De la preluarea guvernării, orice modificarelegislativă este justificată prin combaterea evaziunii fiscale, însă nu există date concrete privind reducerea acesteia.

2. De ce contribuabilii trebuie să justifice datele incomplete ale ANAF, având în vedere că deconturile depuse de aceștia sunt corecte și bazate pe toate documentele contabile?

3. De ce o parte din munca ANAF este externalizată forțat către contabili, lovind antreprenorii prin creșterea tarifelor pentru serviciile contabile?

4. Contabilii mai au voie să își ia concediu, având în vedere termenele scadente pe 5, 10, 15, 20, 25 ale fiecărei luni? Dacă da, când?

Distribuie informația
Alte știri