Băiatul de nouă ani, care ar fi fost trimis acasă de medicii de la Spitalul Municipal din Oradea, deşi se află în comă, va fi transferat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, în cursul zilei de vineri, cu un elicopter SMURD, potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, părinţii băiatului i-au acuzat pe reprezentanţii Spitalului Municipal din Oradea că, la externare, li s-a cerut să plătească toate zilele de spitalizare.
„Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat sa il anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. A fost prezentat acest decont de cheltuiele pe perioaada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Eu declar clar că părinţii nu trebuie să plătească. Copilul trebuie îngrijit, este în stare vegetativă. În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate. Din păcate, astfel de instituţii sunt prea puţine, există tipul de îngrijiri paleative, se vor găsi soluţii”, a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Pintea a subliniat că atunci când părinţii s-au întors cu băiatul la spital pentru o evaluare, discuţiile cu medicii au degenerat.
Comunicatul spitalului
Referitor la situatia pacientului TOMA ALEX – CATALIN, va aducem la cunostinta urmatoarele:
– Perioada de internare 26.09.2017 – 23.10.2017;
– Valoarea Decontului de cheltuieli este de 13.079,70 lei;
Pacientul s-a prezentat la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr.Gavril Curteanu” Oradea prin transfer de la Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Oradea, dupa o interventie neurochirurgicala.
La iesirea din spital apartinatorilor li s-a inmanat Decontul de cheltuieli (nu Factura) asa cum procedam cu fiecare pacient internat in unitatea noastra, Decontul avand valaoarea sus mentionata.
In data de 23.01.2018, parintii s-au prezentat cu, copilul la consult in Ambulator, dupa care a fost trimis pe sectia ATI pentru schimbarea sondei gastrice care era infundata, copilul prezentand multiple escare care dovedeau o proasta ingrijire la domiciliu.
S-a efectuat inlocuirea sondei si parintii au fost consiliati cu privire la ingrijirile tegumentelor la un copil aflat in situatia data.
Nu s-a refuzat nici un fel de tratament, nu s-a facut referire la neplata spitalizarii, parintii avand o atitudine ostila la adresa personalului medical.