Deputatul Gheorghe Bogdan vrea să inițieze un act normativ pentru mutarea fermei de porci din Ioșia

Tensiunile iscate în ultima vreme în legătură cu mirosurile neplăcute generate de ferma de porci din cartierul Ioșia, tensiuni ce au fost inclusiv subiectul de campanie al unui candidat independent la Consiliul Local Oradea, au creat o stare de agitație și după alegerile din iunie. Debutul noii sesiuni parlamentare înseamnă și proiecte noi pentru aleși. Deputatul PSD de Bihor, Gheorghe Bogdan, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, a decis să se implice în această chestiune delicată.

„Eu am ales calea dialogului civilizat și am purtat recent o discuție cu managerul fermei, dl. Pazuric Iosif, pentru a găsi o soluție legislativă coerentă la această situație. Puțină lume știe că destinația de fermă de porci a fost dată respectivei locații încă dinainte de anul 1975, iar capacitatea fermei este în prezent de 9.600 de capete. Având în vedere evoluția imobiliară (inițial locația fermei a fost în mediul rural, acum se află în intravilanul municipiului Oradea) a determinat ca în apropierea fermei să apară zone rezidențiale și, implicit, rezidenții au resimțit disconfortul olfactiv specific acestei activități. Din discuțiile pe care le-am purtat cu domnul Pazuric am aflat că situația fermei nu e singulară, în țară existând mai multe cazuri de acest gen. Din acest motiv, mă voi implica în inițierea unui act normativ care să reglementeze proceduri și surse de finanțare sau despăgubire pentru reamplasarea fermei, cu atât mai mult cu cât activitatea acesteia este protejată de Legea 204/2008 privind protejarea exploatațiilor agricole. Dezvoltarea economică este una din componentele de bază a dezvoltării locale, drept pentru care nu e admisibil să nu se intervină legislativ pentru a veni în întâmpinarea nemulțumirilor cetățenilor, dar și pentru a evita închiderea unei activități economice ce se desfășoară în condiții de legalitate”, a declarat deputatul Gheorghe Bogdan.

Un prim pas pe care domnia sa îl va face este să inițieze un act normativ care să permită fnanțarea strămutării femelor sau despăgubirea investitorilor din fondurile europene destinate protejării mediului. Un exemplu sugerat deja de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România este cel prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate acționa în cadrul PNDR 2014-2020 prin modificarea alocărilor în cadrul Măsurii 10 – Agromediu și climă sau Ministerul Mediului poate aloca sume din Fondul pentru Mediu.

Solicitările APCPR au în vedere că producția de carne de porc din România acoperă numai 62% din necesarul de consum și distrugerea fermelor de pori va conduce la dependența și mai mare de importuri.

Distribuie informația
Alte știri