Un program format din piese clasice și romantice ne va îndrepta privirea spre Răscrucile Destinului, în concertul organizat de Filarmonica Oradea, joi 22 mai, de la ora 19. Alături și în fața orchestrei filarmonicii se vor afla pianista Ioana Poenaru și dirijoara Jiannan Cheng. Acestea vor interpreta Uvertura la opera La Clemenza di Tito de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op. 15 de Johannes Brahms și Simfonia nr. 83 în sol minor de Joseph Haydn.
Opera La Clemenza lui Tito a fost scrisă în 1791 de Wolfgang Amadeus Mozart (1757 – 1791) pentru încoronare lui Leopold al II-lea ca rege al Boemiei, la Praga. Comisionul era de două ori mai mare decât pentru o operă obișnuită, iar Mozart era mereu în criză de bani, pasiunile sale fiind costisitoare. Și nu doar comisionul era atrăgător, ci și ideea de a se apropia de noul Kaiser, după ce fusese apropiat de fratele acestuia Joseph al II-lea. Nimeni nu putea bănui că Mozart va muri la trei luni după premiera operei, iar noul Kaiser anul următor. Libretul propus de impresarul din Praga exista deja de câteva zeci de ani, mai mulți compozitori abordând tema împăratului roman Titus. Tema era nu doar o speranță a nobilimii boemiene, ci se baza și pe activitatea lui Leopold în ultimii zece ani, ca Duce înțelept și reformator al Toscanei, adept al principiilor iluministe. Mozart a compus opera într-un timp record (doar două săptămâni și jumătate) și a dirijat premiera. Contrar obiceiului vremii ca operele unui compozitor să dispară din repertoriul teatrelor după moartea acestuia, La Clemenza di Tito a fost jucată mulți ani și după moartea lui Mozart.
A doua piesă a serii este Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op. 15 de Johannes Brahms (1833 – 1897). Monumentalul concert a fost compus în 1858, respectând formele muzicii clasice, cărora Brahms le-a rămas credincios, și ca la multe dintre lucrările sale a cerut părerea prietenilor săi Joseph Joachim și Clara Schumann. Lucrarea nu s-a bucurat de succes nici la premieră, nici la următoarele interpretări, motiv pentru care Brahms a modificat concertul și elemente de orchestrație. Astăzi este unul dintre cele mai importante concerte dedicate pianului în repertoriul soliștilor care rezonează cu Brahms și unul dintre cele mai iubite concerte de către public. Introducerea este de un dramatism zdrobitor care țintuiește ascultătorii în scaune. Pasajele lirice din cele trei părți sunt adevărate raze de lumină în tragedia concepută de tânărul hamburghez.
Ultima lucrare a serii este Simfonia nr. 83 în sol minor de Joseph Haydn (1832 – 1809). Sol minor era cunoscută în baroc și începutul clasicismului drept „gama morții”, dar Joseph Haydn reușește să compună și în sol minor o lucrare care aduce încredere și zâmbet pe buze. Încă de la premiera pariziană a primit numele Găina, de la sunetele aproape onomatopeice pe care coardele și oboiul le emit în prima parte.
Pianista Ioana Poenaru este orădeancă de origine și apare pe scena din orașul natal periodic încă de la sfârșitul anilor 90. Ea impresionează de fiecare dată publicul prin virtuozitatea și profunzimea interpretării. Este stabilită de la începutul anilor 2000 în Germania unde desfășoară activitate didactică și solistică.
Dirijoarea Jiannan Cheng este laureata premiului doi al concursului Orchestra`s Conductor Democratic Competition, desfășurat la Oradea anul trecut. Membrii orchestrei au constituit juriul concursului organizat de Cristian Oroșanu. Absolventă a Conservatorului din Beijing, cu master obținut la University of Washington, Seattle, și titlul de doctor al Universității din Cincinnati, Ohio, a avut ocazia să beneficieze de îndrumarea lui Kurt Masur, Riccardo Muti, Johannes Schlaefli sau Nicolas Pasquet. Activitatea ei se extinde în ultimii ani din Statele Unite și spre Europa, întărind rândurile dirijoarelor care apar la pupitrele unor orchestre importante și demonstrează convingător că dirijatul nu este doar pentru bărbați.
Mai găsiți bilete la acest concert la casa de bilete a filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .
Daniela Stoica