DEZVALUIRE : O loja masonica din Oradea a fost singura din fostul Imperiu Austro-Ungar in care au fost acceptati si romani – VIDEO

Asociatia „Cultura in miscare” a organizat saptamana trecuta o conferinta cu un subiect, pe cat de interesant, pe atat de necunoscut: francmasoneria. Inca de la bun inceput, organizatorii au anuntat ca au abordat aceasta tema, in contextul infiintarii, la Oradea, a Muzeului Francmasoneriei.

„Am organizat aceasta conferinta pentru a lamuri cateva aspecte legate de francmasonerie, pentru ca viitorul muzeu sa nu stea sub semnul exoterismului si al ocultului, al teoriei conspiratiei ori al povestilor cu vrajitoare si maturi”, a spus reprezentantul Asociatiei, Flavius Bunoiu.

Pentru asta, speakerul evenimentului a fost Attila Varga, cercetator la Institutul de Istorie G. Baritiu al Academiei Romane din Cluj Napoca, cel care a efectuat cercetari documentare complexe in arhivele de profil din tara si strainatate despre miscarea francmasonica din Oradea si Transilvania (1876 -1918), despre preocuparile lojelor masonice in general si despre Loja Regele Ladislau din Oradea si rolul acestei societati in comunitatea locala, in special.

„Intre 1867-1918, in sistemul lojilor de limba maghiara de pe teritoriul dualismului Austro-Ungar, romanii nu apar, iar loji de limba romaneasca nu existau in Ardeal. Singura exceptie o face Loja Laszlo Kiraly din Oradea si unul din cei mai importanti reprezentanti ai miscarii nationale din Bihor, Aurel Lazar, care a avut contacte stranse cu aceasta loja”, a spus Attila Varga. Mai mult, cercetatorul clujean sustine ca Loja „Sfantul Ladislau” a fost singura loja din Imperiu care s-a implicat, si intr-o oarecare masura a si sustinut cauza nationala romaneasca.

Cercetatorul clujean a mai anuntat ca a hotarat sa deschida un nou santier de cercetare pentru a valorifica toate documentele despre loja masoonica oradeana, pe care o considera cea mai bogata si spectaculoasa arhiva de loja masonica din Ardeal. VEZI MAI JOS INREGISTRAREA CONFERINTEI

Evenimentul a fost susținut de: Ared, Hilton, Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu, Queen’s Music Pub, Societatea de Avocatura Dehelean & Dehelean.

foto: culturainmiscare.ro

Distribuie informația
Alte știri