Dezvelirea și sfințirea statuii Episcopului Martir Nicolae Popovici la Biserica Albastră

Cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii Oradea Vii CFR, luni, 2 octombrie, de la ora 16.00, va avea loc, la Biserica Albastră, dezvelirea statuii Episcopului Martir Dr. Nicolae Popovici.

La eveniment, vor lua parte Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox al Oradiei,  Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al Românilor din Ungaria, maica stareță Stavrofora Cristina Chichernea, de la Mănăstirea Recea, jud. Mureș, sculptorul Ovidiu Protopopescu, dar și un sobor de preoți și numeroși invitați.

La 2 octombrie 1938, în prezența vrednicului de pomenire Nicolae Popovici, Episcopul Ortodox al Oradiei Mari, a avut loc punerea pietrei de temelie și, implicit, demararea lucrărilor de construcție a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia „Viile Orăzii”. Coordonarea lucrărilor i-au revenit părintelui paroh Valeriu Ioja. Însă, venirea războiului, a dus la sistarea lucrărilor, reluate abia în anul 1946. În aceste condiții, abia în 1952, lăcașul a fost târnosit de către Episcopul Oradiei, Valerian Zaharia. În această perioadă,  aici începe să slujească preotul Gheorghe Coman, tatăl poetei și eseistei Ana Blandiana.

La 85 de ani de la așezarea pietrei de temelie, luni, 2 octombrie, de la ora 16.00, va avea loc dezvelirea monumentalei statui sculptată în bronz închinată Episcopului Martir Dr. Nicolae Popovici. Opera de for public, realizată de sculptorul  Ovidiu Protopopescu, are o înălțime de 2,2 m și este ridicată pe un soclu de 1 m, situat în fața Bisericii Albastre, de la Parohia Oradea-Vii. Totodată, va fi lansată și cartea „Vlădica Nicolae de strajă la granița de vest a României Mari”, autor Constantin Moșincat.

Nicolae Popoviciu s-a născut la 29 ianuarie 1903, în Biertan, jud. Sibiu, într-o familie de țărani fruntași. În ziua de 28 aprilie 1936, a fost ales Episcopul Ortodox al Oradiei, fiind cel mai tânăr dintre ierarhi urcat în scaunul episcopal la „vârsta mesianică” de 33 de ani. Până la expulzarea din 1940, sub oblăduirea sa s-au construit și sfințit 40 de biserici și 20 case parohiale; s-a finalizat Capela Hașaș din Cimitirul Municipal, Internatul de fete din Beiuș, orfelinatul pentru copiii orfani de război etc. A demarat procedurile pentru ridicarea unei noi catedrale, Biserica cu Soare, prin analogie cu Biserica cu Lună, însă venirea războiului a oprit aceste demersuri. A susținut o amplă campanie de diminuare a concubinajului, al cărei rezultat a fost cununia a 12.000 de concubini. Odată cu instaurarea regimului comunist, Înaltul Sinod al BOR, a acceptat să-l pensioneze pe ierarh la vârsta de 47 de ani, fiindu-i stabilit domiciliul obligatoriu la Mănăstirea Cheia, începând cu 29 octombrie 1950. Timp de zece ani, până la moartea sa timpurie, survenită la 20 octombrie 1960, fostul episcop Nicolae Popoviciu a fost în permanență supravegheat, inclusiv, prin intermediul călugărilor. A fost înmormântat în satul natal, ulterior rămășițele sale trupești au fost mutate, în 1992, în Biserica cu Lună din Oradea.

Cristina PUȘCAȘ

Distribuie informația
Alte știri