Dotări de ultimă generaţie pentru pompierii bihoreni în cadrul proiectului IPHEALTH RO-HU 449

Salvatorii bihoreni, pompierii, medicii şi paramedicii SMURD, au primit, în ultimul an, echipamente de ultimă generaţie, autospeciale şi accesorii concepute special pentru intervenţiile în zona montană şi mediul acvatic, unele unice în ţară, în valoare de 4,5 milioane de lei, printr-un amplu proiect pentru sănătate cu fonduri europene de peste 13 milioane de euro, finanţat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020 şi realizat de patru instituţii.

Proiectul integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, numit IPHEALTH, a fost realizat de Consiliul Judeţean Bihor, în calitate de lider, sub coordonarea Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, cu partenerii săi, ISU Bihor şi Spitalul Clinic Judeţean, alături de partenerii din Ungaria.

„Proiectul are un anumit specific, este vorba despre gestionarea resurselor în mediul montan şi, ca şi particularitate pentru noi, gestionarea situaţiilor de urgenţă. Bihorul are munţi, are trei lanţuri muntoase şi zona montană are particularităţile ei. De aici şi o serie de provocări, la care noi suntem solicitaţi să răspundem, privind accesul în zona montană, gestionarea unor inundaţii sau căutarea şi salvarea unor persoane din medii dificile. În acest context, am identificat alături de partenerii noştri o serie de nevoi, atât tehnice cât şi materiale, pe care Consiliul Judeţean a reuşit să le acopere printr-un proiect amplu, de peste 13 milioane de euro, din care componenta prezentată astăzi are o valoare de aproximativ 900.000 de euro”, a declarat inspectorul şef al ISU Bihor, general de brigadă Sorin Caba.

În cadrul proiectului au fost achiziţionate: o autospecială de căutare şi salvare; o autospecială de intervenţie pentru zona de munte; o ambulanţă ECMO -ambulanţă tip C de transport pacienţi critici sau care necesită suport ECMO ((extracorporeal membrane oxygenation); o dronă de căutare şi salvare; 2 camere video termoviziune/infraroşu; 5 defibrilatoare automate externe; 10 kituri de căutare şi salvare pentru zona montană; 5 baloane de iluminat şi două turnuri de iluminat mobile; 10 sisteme de monitorizare tip body-cam; set complet de accesorii pentru descarcerare pentru Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă (depărtător hidraulic, foarfecă hidraulică, depărtător multifuncţional hidraulic, sistem de protecţie pentru airbag, spărgător parbriz, set blocuri stabilizare etc.).

De asemenea, au fost achiziţionate 36 de echipamente complete pentru salvări din mediul acvatic (incluzând costume uscate, veste de salvare, căşti protecţie, mănuşi, încălţăminte, corzi pentru salvare din mediul acvatic etc.), precum o autospecială numită maşina medicului de urgenţă.

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri