Fetele și băieții intră tot mai devreme în pubertate. Părinții, cadrele didactice și medicii constată că rata pubertății precoce a crescut simțitor odată cu perioada pandemiei provocată de Virusul Corona 19.
Încă din anii 70 se constată că pubertatea începe mai devreme, dar odată cu perioada pandemiei Corona 2020 – 2023 procentul copiilor care intră în pubertate precoce a crescut cu aproape 30%, spune doctorul în endocrinologie pediatrică Bettina Gohlke de la Clinica Universitară Bonn, din Germania, pentru ZDF. Fenomenul este observat la nivel mondial, existând deja date care arată această dezvoltare, atât în Europa, cât și America de Nord și Asia. Pubertatea precoce se referă la apariția caracteristicilor sexuale la băieți înainte de a împlini vârsta de 9 ani, la fetițe înainte de a împlini vârsta de 8 ani. Se presupune că părinții au observat dezvoltarea sexuală a copiilor lor și pentru că în perioadele de carantină au fost mai mult acasă și și-au observat mai bine copiii. Nu se știe dacă după încheierea pandemiei procesul va decelera.
Posibile cauze ale apariției pubertății precoce sunt stresul și nutriția, spune Gohlke. Studii mai vechi au scos la iveală că perioadele de criză și stres duc la o maturizare fizică timpurie a copiilor. La asta se adaugă perioadele de carantină când majoritatea, inclusiv copiii, au mâncat mai mult și s-au mișcat mai puțin. Iar greutatea excesivă și supraponderalitatea la copii duce și la apariția timpurie a pubertății. În țesutul adipos se formează leptine, care sunt un accelerator al pubertății. Bettina Gohlke este însă convinsă că explozia de cazuri de pubertate precoce este rezultatul unui complex de factori. Pe lângă stres, nutriție și mișcare puțină, copiii de azi sunt expuși unui adevărat cocktail de substanțe sintetice care îi influențează și din punct de vedere hormonal. Dar în acest domeniu există foarte puține studii și mai ales pe animale, pentru că pe oameni nu este voie să se facă asemenea cercetări. Cele mai multe cazuri de pubertate precoce apar în rândul copiilor care provin din medii sociale sărace.
Petru copii, pubertatea precoce, înseamnă că ei vor crește mai repede decât colegii lor, dar numai o perioadă. În medie cei care au trăit o pubertate precoce rămân mai mici de statură. Hormonii sexuali care accelerează creșterea sunt responsabili și de încetarea bruscă a procesului.
Pubertatea precoce poate fi controlată medical cu injecții odată la trei luni. Injecțiile conțin substanțe sintetice care opresc producția de hormoni sexuali. În cazul fetițele care se confruntă cu pubertate precoce, jumătate dintre părinți recurg la ajutorul medicilor pentru întârzâierea procesului.
Începând din 1970 fetele întră în pubertate cu câte trei luni mai devreme la fiecare 10 ani, adică aproape doi ani mai devreme deja. Vârsta la care se încheie pubertatea rămâne aproximativ aceeași. Și vârsta primului ciclul menstrual.
Daniela Stoica