DSP Bihor anchetează un focar de toxiinfecție alimentară în Vârtop: 18 turiști, majoritatea copii, internați după activarea Planului Roșu

În noaptea de marți, 8 iulie, în intervalul orar 23:00 – 24:00, a fost activat Planul Roșu de Intervenție de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor, după ce mai multe persoane – copii și adulți – au acuzat simptome digestive acute, fiind cazate la o unitate hotelieră din stațiunea Vârtop, județul Bihor.

Miercuri dimineață, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a declanșat o anchetă epidemiologică, iar o echipă de control s-a deplasat la unitatea de cazare pentru verificări.

Persoanele afectate fac parte din două grupuri organizate de turiști, provenind din București și Timișoara, care se aflau în tabără la Vârtop din data de 6 iulie. Printre cei cazați se află și un turist străin, care nu a prezentat simptome.

Potrivit DSP Bihor, 18 persoane au fost internate la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea – 16 copii și 2 adulți din grupul de turiști din București. Diagnosticul inițial este de „suspiciune de toxiinfecție alimentară (TIA)”.

Pacienții au prezentat simptome precum greață, vărsături și dureri abdominale, debutate inițial la un copil, la aproximativ 30 de minute după cină, în seara zilei de 7 iulie, și extinse în dimineața următoare la majoritatea membrilor grupului. Toți cei internați declară că au consumat paste Carbonara pregătite în bucătăria unității de cazare.

În zilele anterioare, grupurile au participat la două excursii în zonă – la Groapa Ruginoasă și la Peștera Scărișoara (jud. Alba), unde unii dintre turiști au consumat apă de izvor și produse de la comercianți ambulanți (porumb fiert și ciocolată de casă).

Până la această oră, starea generală a pacienților este ameliorată, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare. DSP Bihor urmează să finalizeze controalele în unitatea de turism și să comunice concluziile oficiale în perioada următoare.

Alte știri