Sakura muzicală orădeană aduce pe scenă muzicieni japonezi, care vor fi acompaniați de orchestra filarmonicii, sub bagheta dirijorului, violinistului, pedagogului și co-fondatorului Festivalului Primăverii Ciprian Marinescu. Următorul concert al festivalului va avea loc marți, 25 martie, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok. Violonistele Kyoka Nakamae și Kiko Takase și violonistul Ryokoh Murashima vor interpreta Dublul concert pentru vioară și orchestră în re minor BWV 1043de Johann Sebastian Bach, Simfonia pentru coarde nr. 2 în Re major de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în Sol major KV 216 de Wolfgang Amadeus Mozart.
Dublul concert pentru vioară în re minor de Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) este unul dintre cele mai îndrăgite și profunde concerte din literatura violonistică. Compus în jurul anului 1730, când Bach era deja cantor la Biserica Sf Thomas din Lepizig, responsabil de viața muzicală bisericească a orașului și de educația muzicală a corului de băieți de la Sf. Thomas, suferise pierderea primei soții și pierderea a peste 10 copii (mortalitatea infantilă a fost o problemă majoră până la începutul secolului al XX-lea). Avea deja o experiență de viață și emoțională cum nu își dorește nimeni. Pe lângă piesele scrise pentru slujbele religioase ale bisericilor în care a slujit, a cantatelor pentru prinții care l-au angajat, a compus un număr impresionant de lucrări de cameră și pentru orchestră. Unele dintre lucrări au fost compuse pentru a-i deschide o ușă în carieră, un loc mai bine plătit însemnând și resurse pentru întreținerea numeroasei sale familii, în timp ce alte lucrări au fost scrise pentru seratele la Kaffee Zimmermann, unde apărea periodic împreună cu orchestra studențească. (Cafeau își făcea intrarea în Europa.) Și pentru că Johann Sebastian a fost un violonist și un bratschist de excepție, lucrările sale sunt un must have pentru fiecare violonist. Profunzimea ideatică și emoțională a concertului este cea care cucerește până azi muzicienii și ascultătorii.
A doua lucrare în concert este Simfonia pentru coarde în Re major de Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 – 1847). A fost compusă între 1821 – 1823, când avea între 12 și 14 ani. Adolescentul genial compunea nu doar pentru orele de compoziție, armonie și contrapunct, ci și pentru întâlnirile muzicale ce aveau loc periodic în casa familiei. Împreună cu sora sa Fanny, de asemenea o pianistă și compozitorare genială, avea ocazia să cânte pentru plăcerea invitaților familiei, dar și pentru propria plăcere. La fel ca majoritatea lucrărilor din această perioadă și aceasta este un izvor de energie și mustește de elemente de virtuozitate. Lucrarea este de mici dimensiuni, sub 15 minute, dar reușește să surprindă și să rămână în inima ascultătorilor încă multă vreme.
Ultima lucrare a serii va fi Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în Sol major, KV 216 de Wolfgang Amadeus Mozart 1756 – 1791). L-a compus în 1775, după ce împlinise 19 ani. Nu mai era copil-minune, ci de doi ani la primul loc de muncă, la curtea Prinzului Hieronymus Colloredo, în Salzburg. Aici avea ocazia să își dezvolte tehnica și stilul de compoziție în majoritatea genurilor ce existau deja, de la muzica de cameră și simfonică, precum și muzică religioasă și operă. Avea la dispoziție muzicienii de curte care să îi interpreteze lucrările, iar ca ascultători arhiepiscopul și oaspeții lui, iar duminica credincioșii la biserică. Wolfgang Amadeus a fost nu doar un pianist virtuoz, ci și un violonist impecabil, tatăl său fiind până azi unul dintre pedagogii de referință în arta viorii. Concertul nr. 3 abundă nu doar în melodii frumoase, construite impecabil, este plin de optimism și energie tinerească, iar dificultăți tehnice sunt considerabile. Este una dintre piesele care răsună în majoritatea concursurilor de profil.
Cei trei soliști japonezi sunt tineri și foarte tineri (Ryokoh Murashimi are abia 12 ani), dar s-au afirmat deja la concursuri și în concerte în Japonia și în Europa. Kiko Takase studiază deja la Academia de Muzică din Viena, iar Kyoka Nakamae este studentă anul II la Kyoto City University of Arts.
Violonistul și dirijorul Ciprian Marinescu este cunoscut publicului orădean de mulți ani, fiind o prezență îndrăgită datorită profesionalismului cu care abordează fiecare lucrare.
Mai găsiți bilete la acest concert la casa de bilete a filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .
Următorul concert din cadrul Festivalului Primăverii va avea loc miercuri de la ora 19, în sala Enescu-Bartok și va fi susținut de pianista Kiko Takase și de pianista Mercedes Ferencz. Cele două artiste vor interpreta un program variat cu piese de Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Ernest Chausson și Piotr Ilici Ceaikovski.
Daniela Stoica