Emilian Pavel: Am obținut mai mulți bani europeni pentru încurajarea formării profesionale în România

Încă de la preluarea mandatului, mi-am asumat printre priorități încurajarea formării profesionale a tinerilor și nu numai. Am depus, mai ales în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL), eforturi pentru a promova și a susține cât mai mult învățământul și trainingul vocațional atât la nivel european și cu atât mai mult în România. Pentru aceste eforturi, în 2017 am fost nominalizat la Bruxelles ca și europarlamentar al anului la categoria ocuparea forței de muncă.

Sunt astfel cu atât mai mulțumit cu cât, în ședința comisiei EMPL de ieri, munca mea de convingere și de negocieri s-a materializat prin votul ferm, aproape în unanimitate, dat Raportului meu pentru menținerea unui volum consistent de finanțare, mult peste ce propusese Comisia Europeană. Vorbim despre un buget de trei ori mai mare! Astfel, vom putea susține cu fonduri europene, dezvoltarea sporită a învățământului profesional și tehnic, dar și a celorlalte componente, de mobilitate, ale programului Erasmus+, precum învățarea pe tot parcursul vieții și a studiilor universitare.

A fost un raport important și greu – dat fiind că discutăm de un nou Regulament european propus de Comisia Europeană pentru viitorul programului Erasmus+ (2021-2027), și sunt nu doar onorat că am fost ales de comisia EMPL pentru a mă ocupa de el, dar și pe deplin mulțumit de ceea ce am obținut.

Bucuria este cu atât mai mare cu cât văd de asemenea la nivelul Guvernului României preocupări similare, mai ales în domeniul învățământului profesional. Avem în România o lipsă tot mai acută de meseriași, iar fondurile europene, alături de cele naționale, ne vor ajuta și mai mult să formăm elevi în licee cu profil tehnologic care să rămână în țară. Facilitățile anunțate de guvern pentru ei – precum burse de studiu, gratuitate la transport, masă ori cazare, sau pentru angajatorilor lor, sunt un semnal puternic și o încurajare pentru toți tinerii care doresc să învețe o meserie și să profeseze în România.


Distribuie informația

Alte știri