Emisiunea filatelică „Homocromie şi mimetism” despre particularităţi ale faunei, în magazine

Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, de marţi, a unei emisiuni filatelice inedite, care defineşte o zonă a faunei – „Homocromie şi mimetism”.

Mărcile poştale prezintă în imaginile lor patru specii.

Brotăcelul (Hyla arborea), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, este cel mai adesea verde, dar îşi poate schimba culoarea în brun, cenuşiu etc., după culoarea substratului şi alţi factori.

Caracatiţa imitatoare (Thaumoctopus mimicus), redată pe timbrul cu valoarea nominală de 6 lei, îşi schimbă culoarea, textura epidermei, postura şi mişcările, imitând activ mai multe specii periculoase.

Peştele de zegras (Acreichthys tomentosus), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 13 lei, imită culoarea şi chiar textura plantelor subacvatice, având protuberanţe care se pot retrage sau extinde, schimbându-şi astfel aspectul exterior.

Bufniţa polară (Bubo scandiacus), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei, este răspândită în ţinuturile nordice de tundră. Are culoarea albă şi se camuflează în zăpadă uşor şi rapid.

Gecko-scoarţă (Uroplatus sameiti), specia prezentată în grafica plicului „prima zi”, trăieşte numai în Madagascar. Este un gen de şopârlă apreciată şi ca animal de companie. Imită scoarţa copacilor prin culoare, textură, protuberanţele pielii şi poate să-şi schimbe culoarea.

Călugăriţa europeană (Mantis religiosa), redată pe blocul filatelic special, este larg răspândită în Eurasia şi Africa, este o insectă carnivoră, a cărei culoare o ajută să se confunde cu vegetaţia şi să păcălească atât prada (mai ales alte insecte), cât şi potenţialii prădători (păsări etc.).

Emisiunea este disponibilă începând de marţi în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online https://romfilatelia.ro/store/.

Distribuie informația
Alte știri