Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024, începe marți, 25 iunie, primul examen este cel la limba și literatura română.
Conform datelor furnizate de inspectoratele școlare județene, peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susține examenul, care va fi organizat în 3.392 de unități de învățământ și centre de examen din întreaga țară, potrivit edu.ro. Aproape 5000 dintre ei sunt din Bihor.
Accesul elevilor în centrele de examen este permis doar în intervalul orar 8:00 – 8:30, iar probele încep la ora 9:00. Durata standard pentru rezolvarea subiectelor este de 120 de minute (două ore), începând din momentul în care elevii primesc broșura cu subiecte și completează datele de identificare.
Pentru a participa la examen, elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor. În cazul schemelor și desenelor, este permisă utilizarea creionului negru.
Este strict interzisă introducerea în sălile de examen a oricăror materiale ajutătoare (manuale, dicționare, notițe etc.), a telefoanelor mobile sau a altor dispozitive electronice. De asemenea, elevii nu au voie să aducă în sală ghiozdane, rucsacuri sau alte obiecte personale, acestea urmând a fi depozitate într-o sală special desemnată.
Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 3 iulie, până la ora 14:00. Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații în aceeași zi, între orele 16:00 și 19:00, sau pe 4 iulie, între orele 8:00 și 12:00. Este important de știut că, în urma contestației, nota poate fi modificată atât în creștere, cât și în descreștere.
Pentru a proteja datele personale ale elevilor, comunicarea rezultatelor se face anonim, prin intermediul unor coduri individuale. Aceste coduri vor fi distribuite elevilor la prima probă susținută, pe bază de semnătură.
Rezultatele finale ale Evaluării Naționale vor fi afișate marți, 9 iulie. Media obținută la acest examen joacă un rol crucial în admiterea la liceu. Media de admitere în clasa a IX-a se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.