Proiectul „Bibliovibes” | #educultcentre oferă publicului orădean și nu numai un eveniment de excepție, la care invitată este bine-cunoscuta poetă și eseistă Ana Blandiana, ce va susține, în dialog cu Dan-Liviu Boeriu, conferința Mai mult ca trecutul, urmată de lansarea ultimei sale cărțicu același titlu, apărută în Editura Humanitas, București, 2023.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Revista Várad și Revista Familia, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Teatrul Szigligeti Oradea și va avea loc joi, 14 decembrie 2023, de la ora 18.00, la Muzeul Țării Crișurilor, Strada Armatei Române, nr. 1/A.
Ana Blandiana (pe numele său civil Otilia Valeria Coman) este una dintre cele mai remarcabile personalități ale literaturii române contemporane. Născută la Timișoara (25 martie 1942,), a debutat în lumea literară în revista „Tribuna” în anul 1959, devenind de atunci un nume de referință: este autoare a 27 de cărți publicate în limba română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi.
Numele îi este legat și de lupta pentru libertate civică, fiind disidentă a regimului comunist și avînd, de-a lungul anilor, 3 interdicții de publicare: în 1959-1964: ca fiică a unui deținut politic; în anul 1985, pentru publicarea a patru poezii în revista „Amfiteatru“. După interdicție, poeziile au fost răspândite fiind scrise de mână (unicul samizdat românesc); iar în perioada 1988-1989, pentru publicarea unei parodii a dictatorului sub forma unei poezii pentru copii.
De-a lungul anilor, a întreprins mai multe călătorii de documentare și de studiu în diverse țări din întreaga lume, ca invitată a unor universități, academii și organizații culturale, susținând lecturi publice și conferințe sau participând la reuniuni, congrese și festivaluri de poezie.
În martie 1990 a reînființat PEN Clubul Român (al cărui președinte a fost în perioada 1990-2004, din anul 2004 fiind președinte de onoare). În noiembrie 1990 a fost unul dintre inițiatorii Alianței Civice, pe care o conduce în perioada 1991-2001. În anul 1993 a inițiat și a realizat alături de Romulus Rusan, sub egida Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței din lume (Sighet, România). În 1994 a fondat Fundația Academia Civică (al cărei președinte este încă de la înființare), organizație neguvernamentală care administrează Memorialul de la Sighet.
Întreaga sa carieră literară a fost recunoscută prin premiile literare care i-au fost decernate: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 1982; Premiul Internaţional „Gottfried von Herder“, Viena, 1982; Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, 1997; Premiul „Opera Omnia“, 2001; Premiul Internaţional „Vilenica“, 2002; Premiul Internaţional „Camaiore“, 2005; Premiul Special „Acerbi“, 2005; Premiul „Poetul European al libertăţii“, 2016, Premiul Canadian pentru Poezie „Griffin”, 2018. Este, de asemenea, Membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé“ şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).
Prin intermediul cuvântului său plin de profunzime și sensibilitate, Ana Blandiana a reușit să creeze opere literare ce au pătruns în inimile cititorilor din întreaga lume.
Conferința va aborda teme de actualitate și va oferi participanților ocazia de a intra în dialog cu una dintre cele mai influente figuri ale culturii române. Ana Blandiana va împărtăși gânduri și experiențe legate de literatură, dar și perspective asupra societății contemporane.
Cartea Mai mult ca trecutul,numită șicartea anului 2023, care va fi prezentatăîn cadrul aceluiași eveniment, este o cronică personală a celor mai întunecați ani ai perioadei ceaușiste, 1988 și 1989, și constituie o mărturie a absurdului și terorii existenței cotidiene din acei ani. În volum apar multe nume și întâmplări despre critici literari, oameni de cultură, prieteni, dar și despre activiști de partid, securiști, funcționari de rang înalt sau modest. Sunt și relatări ale unor evenimente care marcau oamenii acelor zile, discuțiile și obsesiile acelor ani. „Jurnalul se citește cu sufletul la gură nu doar din dorința de a mai descoperi vreun detaliu de culise din viețile unor scriitori acum uitați sau, dimpotrivă, deveniți celebri, ci pentru că cele cinci sute de pagini sunt irezistibile ca panoramă a vieții (…). Trei sunt marile iubiri ale acestei cărți aparte: iubirea cuplului Blandiana-Rusan, iubirea țării România, o tandrețe de un impresionant firesc, lipsită de orice demagogie patriotardă, și iubirea de literatură ca mod de a trăi” (Tatiana Niculescu).
Evenimentul va fi moderat de către Ancuta Șchiop, Manager al Bibliotecii Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, iar volumul va fi prezentat de către domnul Dan-Liviu Boeriu.
Vă invităm, așadar, la o seară plină de vibrații literare, care se adresează publicului larg, pasionaților de literatură, studenților, profesorilor și tuturor celor interesați de contribuția culturală și intelectuală a Anei Blandiana.
Intrarea se face pe bază de bilete gratuite, în limita a 120 de persoane, transmit organizatorii.