În perioada 21–23 iunie 2025, Piața Ferdinand din Oradea devine gazda unui eveniment dedicat uneia dintre cele mai iubite expresii ale bucătăriei italiene: pizza napolitană. Prima ediție a festivalului L’Arte della Pizza – Festa della Pizza Napoletana aduce în centrul orașului farmecul Italiei, într-un eveniment dedicat gustului, tradiției și spectacolului culinar.

Festivalul este organizat de Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN) – organizația oficială care reprezintă și certifică maeștrii pizzaioli din Napoli, recunoscută la nivel internațional pentru eforturile de conservare a standardelor originale ale pizzei napolitane – alături de Mainardi Food, în parteneriat cu Restaurant Corsarul, Primăria Oradea și Visit Oradea. Timp de trei zile, publicul este invitat să descopere secretele unei pizza cu adevărat autentice, pregătită de maeștri veniți direct din Napoli.
Pe 21 și 22 iunie, între orele 13:00 și 22:00, zona festivalului va prinde viață cu demonstrații live de preparare a pizzei, susținute de opt pizzaioli profesioniști, toți membri APN. Atmosfera va fi completată de show-uri culinare interactive, sesiuni dedicate gurmanzilor și pofticioșilor, standuri tematice și băuturi artizanale, dar și momente muzicale live și DJ seturi care aduc atmosfera autentică a sudului Italiei chiar în mijlocul orașului.
Ziua de 23 iunie este dedicată profesioniștilor și excelenței profesionale. Campionatul Național de Pizza Napolitană – Pizza Cup România, organizată sub egida APN, selectează cei mai buni pizzeri din România, care vor reprezenta țara la prestigiosul Trofeo Caputo – Campionatul Mondial de Pizza Napolitană, ce va avea loc la Napoli în 2026. Competiția va fi evaluată de un juriu internațional format din experți din Italia, Croația și Slovenia, iar participanții vor avea la dispoziție 5 minute pentru a impresiona prin tehnică, creativitate și gust autentic.
Tot în 23 iunie, pizzerii profesioniști din România pot participa la un masterclass exclusiv, susținut de instructorii oficiali ai APN, unde vor fi prezentate tehnicile autentice de preparare a aluatului, metodele de coacere și criteriile internaționale care definesc o pizza napolitană veritabilă. Înscrierile pentru campionat și masterclass sunt deja deschise, iar cei interesați se pot înregistra direct accesând linkul oficial de înscriere. – înscriere – Masterclass și Pizza Cup
L’Arte della Pizza este un festival deschis tuturor, de la profesioniștii din gastronomie la gurmanzi, pofticioși sau simpli curioși care vor să se bucure de o pizza autentică, pregătită chiar în inima Oradiei, cu gust de vacanță italiană și atmosferă de festival.