Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în cadrul Proiectului ROADPOL Safety Days

Vineri, 16 septembrie a.c., în intervalul orar 17.00 – 19.00, în Piața Unirii din municipiul Oradea polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză a Criminalității și cu cei de la Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat o amplă activitate dedicată siguranței rutiere.

Activitățile preventive și de educație rutieră desfășurate de polițiștii bihoreni au avut o dublă semnificație, fiind organizate cu ocazia debutului evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității” și pentru a marca Proiectul ROADPOL Safety Days în județul Bihor, organizat, în perioada 16 – 22 septembrie a.c., de Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

În cadrul acțiunii desfășurate, polițiștii bihoreni au pus la dispoziția celor mai mici participanți la eveniment un amplu covor rutier, destinat, în special, pietonilor și bicicliștilor, cu ajutorul căruia, copiii prezenți au învățat, prin exemple practice oferite de polițiști, cum să circule corect și care este semnificația principalelor indicatoare rutiere.

Covorul rutier pus la dispoziție de polițiștii bihoreni reproduce fidel situațiile care pot fi întâlnite în trafic, fiind prevăzut cu treceri de pietoni, carosabil, intersecții în sens giratoriu, piste pentru biciclete, acostament etc..

Prin intermediul covorului rutier și cu ajutorul unor mini indicatoare rutiere, polițiștii bihoreni au susținut lecții aplicate în care au fost implicații copiii prezenți, explicându-le modul în care trebuie să se deplaseze corect în trafic și riscurile la care se supun dacă nu respectă legislația rutieră.

Covorul rutier a reprezentat o adevărată atracție pentru copii, unii dintre ei aducându-și de acasă, special pentru eveniment, mini mașinuțe, motociclete sau biciclete, cu ajutorul cărora au parcurs traseul de pe covorul rutier, sub directa îndrumare a polițiștilor bihoreni, dovedind că și-au însușit cunoștințele despre circulația rutieră transmise de polițiștii bihoreni de-a lungul timpului, în cadrul activităților preventive organizate.

Tot în Piața Unirii din municipiul Oradea, polițiștii bihoreni au pus la dispoziția publicului laboratorul mobil de siguranță rutieră, menit să susțină activitatea polițiștilor rutieri în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto.

În interiorul laboratorului mobil de siguranță rutieră au fost proiectate materiale video cu recomandări preventive, destinate tuturor categoriilor de participanți la trafic, dar, în special, copiilor.

Polițiștii rutieri le-au explicat celor prezenți că, după viteza excesivă, următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere pe drumurile publice din județul Bihor sunt traversările neregulamentare ale pietonilor și abaterile comise de bicicliști.

Publicul prezent la activitatea preventivă a polițiștilor bihoreni a avut la dispoziție și un simulator de accidente rutiere, care reproduce impactul frontal în cazul unui accident rutier produs la o viteză de deplasare de maximum 20 de km/h, în cazul în care conducătorul auto sau ocupanții vehiculului nu poartă centura de siguranță.

Experimentul a fost bine primit de conducătorii auto prezenți, care au avut ocazia astfel să verifice, prin propriile simțuri, forța unui astfel de impact, chiar dacă viteza de deplasare este, aparent, una redusă.

Polițiștii rutieri le-au explicat conducătorilor auto prezenți faptul că, din șapte acidente rutiere grave produse pe drumurile publice din județul Bihor, în cinci dintre acestea cauza secundară a fost nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, subliniind, astfel, importanța utilizării centurii de siguranță în deplasările rutiere.

Totodată, polițiștii bihoreni le-au amintit părinților conducători auto despre importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copiii pasageri în autoturisme.

În cadrul aceluiași eveniment, polițiștii bihoreni au interacționat cu adolescenții și tinerii prezenți și i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.

Cei prezenți au avut ocazia să participe la un experiment, care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri.

Proiectul ROADPOL Safety Days continuă, și în județul Bihor, până în 22 septembrie a.c. și își propune ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.

Distribuie informația
Alte știri