Expoziția de fotografie „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”, inaugurată

FOTO SZABO ALEX.

În prezența a numeroși elevi și iubitori de istorie, a fost inaugurată, la secția Muzeul Orașului Oradea, expoziția de fotografie „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”, care va putea fi vizitată până pe data de 2 decembrie 2024.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Ambasada Republicii Federale Germania în România, a inaugurat expoziția de fotografie „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”, în prezența a numeroși elevi de la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller” Oradea și Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, a domnului Norbert Heilmann, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, a deținuților politici Papp Iuliu și Duma Ștefan, dar și a altor orădeni interesați de istoria recentă a Germaniei, respectiv României.

Formată din 30 de panouri menite să creeze o experiență vizuală inedită, expoziția foto-documentară analizează felul în care regimul comunist este receptat și analizat în cele două țări la 35 de ani de la transformările politice și structurale din Europa Centrală și de Est. Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei împreună cu IICCMER și Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED, în colaborare cu Goethe-Institut, centrele culturale germane și numeroase alte organizații partenere române și germane, cu sprijinul Agenţiei Naționale de Presă AGERPRES. Expoziţia este dedicată marcării, în anul 2024, a căderii Zidului Berlinului şi a Revoluţiei din România din 1989.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea, care a vorbit tinerilor prezenți despre dramele trăite atât de este-germani, cât și de către românii nevoiți să se confrunte, după al Doilea Război Mondial, cu o nouă dictatură, cea de extremă stângă, care a impus propriilor cetățeni izolarea fortață între granițele țărilor lor. „Frontieriștii, cum erau denumiți cei care au încercat să evadeze din Republica Democrată Germană, respectiv România, au plătit curajul lor cu ani grei de închisoare sau chiar cu propriile lor vieți. Dintre cei 800 de cetățeni est-germani care au încercat să fugă prin România în Occident, doar 250 dintre ei au și reușit să ajungă în Vest”, subliniază Cristina Liana Pușcaș. Ea a amintit, pentru partea românească, de curajul lui Papp Iuliu, care în noaptea de 2 august 1960, a trecut Dunărea înot, în zona Orșova, însă a fost prins de grănicerii sârbi, predat autorităților române și condamnat la 8 ani închisoare, fiind închis la Timișoara, Jilava, Gherla și Periprava.

Poveștile despre construcția zidului Berlinului, începând cu 13 august 1961, și căderea lui pe 9 noiembrie 1989, modul în care mentalitatea est-germanilor a fost modelată în cei 44 de ani de comunism, rolul jucat de STASI, temuta Securitatea germană, în controlul populației, au fost alte teme de discuție pe care invitații le-au avut cu elevii orădeni. De asemenea, în cadrul expoziției, în oglindă, au fost surprinse și cadre dramatice din existența românilor care au trăit sub regimul comunist: detenția politică, deportările și căminele-spital pentru copiii cu dizabilități, unde rata de supraviețuire a minorilor era sub 50%. Unul dintre panouri ilustrează chiar și căminul-spital de la Cighid, din Bihor.

Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 2 decembrie 2024, de marți până duminică, între orele 9.00-17.00. Elevii și profesorii interesați se pot programa pentru lecții deschise în cadrul expoziției, susținute de dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea, la numărul de telefon 0771.741.331.

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 6 seconds