Orădenii sunt așteptați în număr cât mai mare, joi, 20 septembrie în Piața Unirii, la vernisajul expoziției stradale „Portrete ale Unirii”, avându-l ca invitat pe universitarul Marius Diaconescu, de la Facultatea de Istorie a Universității din București.
Evenimentul, care debutează la ora 13, se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului. Este organizat de Asociația Cei 40 de Mucenici, în parteneriat cu Asociația Urmașii Marii Uniri și beneficază de finanțare din partea Direcţiei de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor.
Participanții vor afla cu această ocazie, chiar de la urmași ai delegaților, lucruri inedite despre o parte a bihorenilor care au făcut posibilă Marea Unire, despre viețile lor, valorile în care au crezut și pentru care au luptat.
De asemenea, de la ora 16:00, în aceeaşi zi, Corpul E, etaj I, al Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, din Cetatea Oradea, va gazdui conferința intitulată „1918 – Cel mai frumos an din istoria Românilor”, susținută de către conf. univ. dr. Marius Diaconescu.
După vernisajul din Piața Unirii, proiectul expoziţional prevede expunerea în alte spaţii publice din Oradea şi din judeţ, dar şi în curţile şi holurile unor școli sau muzee locale a unor panouri de mari dimensiuni în care sunt prezentate portrete ale făuritorilor bihoreni ai Marii Uniri: Tiron Albani, Nicolae Bolcaş, Gavril Chişbora, Gheorghe Chiş, Ioan Ciordaş, Roman Ciorogariu, Mihai Dănilă, Aurel Lazăr, Petru Martin, Alexandru Munteanu, Elena Munteanu, Dimitrie Pop, Valer Popoviciu, Demetrie Radu, Iosif Tărău şi Nicolae Zigre, dar şi a celor 12 membri ai Consiliului Naţional Român Central.
“Noi sperăm că în acest an de Centenar, ne vom simți cu toții mai uniți și inspirați de exemplul acestor bihoreni de excepție”, spune dr. în istorie Cristina Pușcaș, coordonatorul evenimentului.