Expoziţie de fotografie şi pictură „Sibiu 100”, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural

Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, în colaborare cu Asociației Brukenthal von Studio şi Asociaţia „Euro Foto Art”, vă invită la vernisajul expoziţiei de fotografie şi pictură: „Sibiu 100”. Evenimentul va avea loc, miercuri, 18 septembrie 2019, ora 16:00, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural.

După 100 de ani de la realizarea României Mari suntem în măsură să evaluăm aportul orașului Sibiu la realizarea acestui deziderat. Dacă ținem seama de pregătirea acestui eveniment și instituțiile românești care au funcționat în orașul de pe Cibin, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acestea și-au adus un aport esențial în realizarea Marii Uniri.

După momentul 1 Decembrie 1918 petrecut la Alba-Iulia, Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu, a fost principala instituții care a avut ca sarcină realizarea de facto a Unirii Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei. În prima parte a existenței lui, decembrie 1918 – noiembrie 1919, sediul acestuia s-a stabilit la Sibiu, unde au funcționat și Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reușit, într-o perioadă dificilă, să introducă ordinea și să realizeze tranziția către noul stat. În acest demers a fost secondat, pentru scurtă perioadă, de Marele Sfat Național Român, care și-a desfășurat activitatea tot la Sibiu.

Elementul de modernitate al expoziției vine din combinarea fotografiilor vechi, realizate de Emil Fischer, la începutul secolului XX, cu fotografii din perioada contemporană, realizate de Adrian Luca, în 2018, dar, în același timp, și cu picturile realizate de membrii Asociației Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa și Cătălin Precup. Demersul de față prezintă clădirile în care au funcționat aceste instituții ale Consiliului Dirigent, subliniind și schimbările prin care au trecut ele în ultimii 100 de ani. Nu au fost uitate nici clădirile unde au funcționat ASTRA, Partidul Național Român din Transilvania, dar nici străzile sau panoramele orașului care surprind, adesea, viața cotidiană de la mijlocul secolului al XX-lea și din cea contemporană. Considerăm că astfel de abordări sunt necesare în momentele aniversare, deoarece – deseori – uităm faptul că evenimentele se petrec nu numai într-un spațiu temporal, ci și într-unul spațial.

Distribuie informația
Alte știri