„Familia Schroffenstein” de Heinrich von Kleist, în premieră naţională la Oradea

Trupa de teatru Szigligeti din Oradea va prezenta, în premieră naţională, spectacolul „Familia Schroffenstein” de Heinrich von Kleist, în regia câştigătorului premiului Junior Prima, Kovács D. Dániel, din Ungaria. Din echipa tehnică mai fac parte alţi trei tineri, tot din Ungaria: dramaturgul Bíró Bence, scenografa Horváth Jenny şi sound designerul Bartha Márk.

Premiera se integrează în proiectul Teatrului Szigligeti de a colabora cu cât mai mulţi regizori tineri, continuând totodată seria începută anul trecut cu „Visul unei nopţi de vară”, în care tinerii debutanţi ai artei teatrale maghiare montează pe scenă piese clasice.

Acest text al „Familiei Schroffenstein” nu s-a mai jucat pe nicio scenă din România, nici în teatre româneşti nici în cele maghiare, a subliniat directoarea teatrului. Drama lui Heinrich von Kleist este comparată îndeosebi cu „Romeo şi Julieta”, în care victimele conflictului dintre două familii vor fi doi tineri îndrăgostiţi. La baza tensiunilor stă o problemă de moştenire, ale cărei circumstanţe sunt neclare pentru ambele părţi.

Absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Budapesta în anul 2015, tânărul regizor montează pentru prima dată în afara ţării sale. A lucrat în mari teatre precum Vígszínház, Teatrul Katona József sau Teatrul Örkény. În 2019, împreună cu mai mulţi regizori tineri, au înfiinţat teatrul independent Narratíva Produkció. În 2015, a fost distins cu premiul Junior Prima, dar şi cu premiul pentru cel mai promiţător debutant

Premiera spectacolului „Familia Schroffenstein” va avea loc în data de 6 martie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului. Sunt valabile abonamentele „Szigligeti Ede”, dar sunt disponibile și bilete la casieria teatrului, respectiv online, pe www.biletmaster.ro.

Alte știri