Fațadele a 5 clădiri istorice din Oradea au fost fost reabilitate în 2021. Situația completă cu totalul clădirilor reabilitate din 2014 până în prezent

În cursul zilei de ieri a avut loc întâlnirea de lucru a Comisiei de coordonare a „Programului de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea”, comisie coordonată de viceprimarul Arina Moș.

Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea a demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituției Arhitectului Șef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin intermediul acestuia s-a reușit practic schimbarea imaginii orașului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban – Centrul istoric Oradea.

„Am discutat cu membrii comisiei toate aspectele ce țin de desfășurarea acestui program de reabilitare. Astfel, am analizat atât reuşitele pe care le-am obținut datorită deschiderii pe care o avem față de proprietarii acestor imobile prin  facilitățile pe care le acordăm, dar și problemele întâmpinate în diferite situații.  Așa cum se știe, Oradea, ca oraș turistic, s-a dezvoltat enorm tocmai datorită acestui program, prin care am reușit să reabilităm în ultimii 7 ani nu mai puțin de 34 clădiri. Este important ca acest proiect să continue, indiferent de contextul în care ne aflăm sau de creșterea prețurilor pe piața construcțiilor. Ne bucurăm că anul acesta am reușit să finalizăm reabilitarea a cinci clădiri. Astfel, mizăm în continuare pe o bună comunicare cu locatarii acestor imobile, care înțeleg că putem avea un centru istoric frumos doar printr-un efort comun, dar și pe receptivitatea firmelor de construcții, pe care le așteptăm la licitațiile noastre, asigurându-le că specialiștii noştri reactualizează constant devizele de lucrări”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Totodată, în cadrul întâlnirii de lucru s-a discutat și situația clădirilor care urmează să fie reabilitate în anul 2022. Comisia dorește astfel închiderea șantierelor din zonele pietonale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan și Libertății cu reabilitarea fațadelor clădirilor care încă nu au fost cuprinse în program.

De asemenea, membrii comisiei s-au autosesizat cu privire la anumite situații  în care proprietarii au anunțat în 2020 că vor începe lucrările de reabilitare a fațadelor în anul 2021, dar nu au făcut-o, cu toate că Primăria i-a suspendat de la plata supraimpozitării pentru fațade neîngrijite. Pentru aceste cazuri se analizează măsurile care vor fi luate, cei aflați într-o astfel de situație urmând ca într-o primă fază să fie notificați.

Facilităţi pentru cei care intră în programul de reabilitare a faţadelor

În continuare, proprietarii clădirilor din  ansamblul urban – Centrul istoric Oradea trebuie să știe că sunt încurajați să-și renoveze fațadele, având sprijinul administrației locale în acest sens prin „Programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea”.  

Pentru toate clădirile din ansamblul urban – centrul istoric cuprinse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice elaborează proiectele tehnice de reabilitare, pe care le pun apoi gratuit  la dispoziţia celor care doresc să-şi reabiliteze faţadele.

Totodată, pentru proprietarii clădirilor monument istoric se acordă granturi  de până în 30%.

„Pentru cei care intră în programul multianual de reabilitare, facilitățile sunt: plăți în rate pentru o perioadă de 5 ani, granturi la execuție pentru clădirile monument istoric, punerea la dispoziție de către Primăria Oradea a documentațiilor tehnice, a devizelor de lucrări, a planșelor topografice, obținerea autorizației de construire, asigurarea dirigenției de șantier, iar la recepția lucrărilor acordarea scutirii de la plata impozitului pe o perioadă de 5 ani”, a precizat dna Adriana Lipoveanu, director executiv adjunct în cadrul Instituției Arhitectului Șef.

Situația completă cu totalul clădirilor reabilitate din 2014 până în prezent, cu imobilele finalizate în acest an, dar și lucrările aflate în derulare și situația clădirilor pregătite pentru licitație:

Piata Unirii nr. 5finalizat
Parcul Traian nr. 2 (Palatul Moskovits Miska)finalizat
Parcul Traian nr.1 (Palatul Rimanoczi Kalman jr)finalizat
Piața Regele Ferdinand – PALATUL POYNARfinalizat
Piața Regele Ferdinand nr.3finalizat
Piata Unirii nr. 6finalizat
Str. Duiliu Zamfirescu 8-10finalizat
Str. Iosif Vulcan nr.2finalizat
Str. Iosif Vulcan nr.4-6finalizat
Str. Republicii nr.13finalizat
Str. Republicii nr. 11finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 11finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 19finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 3finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 7finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 6finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 7finalizat
str. Vasile Alecsandri nr. 2finalizat
str. Vasile Alecsandri nr. 4finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 13-15finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 17finalizat
Pta Regele Ferdinand nr. 1finalizat
Pta Regele Ferdinand nr. 3finalizat
Calea Republicii nr.14finalizat
Calea Republicii nr.17finalizat
Calea Republicii nr.19finalizat
Calea Republicii nr.21finalizat
Str. Vasile Alecsandri nr. 10finalizat 2021
Str. Vasile Alecsandri nr. 8finalizat 2021
Str. Vasile Alecsandri nr. 8Afinalizat 2021
Str. Vasile Alecsandri nr. 5finalizat 2021
Str. Moscovei nr. 5finalizat
Calea Republicii nr. 12 MI (Palatul Apollo)finalizat 2021
Calea Republicii nr.10 – 10A MI (Palatul Stern)finalizat

 

Alte știri