Premiera de gală a filmului care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun fim străin, ”Fiul lui Saul”, a avut loc, aseara, și la Oradea, în prezența actorului român Levente Molnar.
Un film cutremurător, care vine să ofere dintr-o altă perspectivă experiența cutremurtoare a Holocaustului. Când credeai că acest subiect a fost exploatat la maximum de cinematografia mondială, regizorul maghiar László Nemes a reușit să uimească întreaga lume cu o poveste impresionantă, relatată dintr-un alt punct de vedere: cea a unui evreu silit să adune cadavrele din camerele de gazare și să le ducă în crematoriu, forțat să curețe cu peria sângele evreilor uciși, obligat să arunce în râu munții de cenușă.
În tot acest iad, Saul, unul dintre prizonierii evrei, nu-și dorește decât să salveze cadavrul unui băiat, pe care îl crede fiul său, de la ciopârțirea inevitabilă de la morgă. În cele două zile pe care le are la dispoziție, Saul va căuta cu disperare un rabin care să-i îngroape fiul, conform ritualurilor iudaice. În drumul lui spre găsirea unei bucate de pământ care să-i primească trupul neînsuflețit al fiului, Saul va avea de înfruntat o serie de provocări. În infernul declanșat în acest lagăr de concentrare, unde trebuie să ștearg sângele impregnat în camerele de exterminare sau să adune bijueriile din hainele evreilor tocmai gazați sau să care trupurile desfigurate ale semenilor din camerele de gazare în crematoriu, Saul încearcă să rămână om și să-și respecte ritualul față de tânărul pe care îl credea fiul său.
Povestea se derulează pe parcursul a două zile, în care Saul va trebui să identifice și un rabin care să execute întregul ritual de înmormântare.
Prezent la Oradea, la premiera de gală, care a avut loc aseară, la Cinema Palace, actorul clujean, Levente Molnar, care l-a interpretat pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat și el în lagărul de exterminare, a răspuns întrebărilor orădenilor prezenți în sala de cinema.
Acesta a mărturisit că filmările s-au desfășurat în urmă cu doi ani, pe parcursul a 28 de zile, în Budapesta, pe malul Dunării, într-o fostă cazarmă dezafectată. ”Nu am avut momente ușoare. Vorbim despre o anumită experiență. Este un film care m-a marcat”, a recunoscut Levente Molnar.
Filmul pare să fi pornit de la întâlnirea regizorului Laszlo Nems, la Paris, cu o carte cutremurătoare ”We Wept without Tears”, autor Gideon Greif, care se bazează pe o serie de interviuri cu evreii care au lucrat forțați în aceste batalioane puse să facă munca murdară.
”La doi ani de la filmări, acum în februarie m-am întâlnit, în America, cu ultimul supraviețuitor al unui astfel de Sonderkommando. Am realizat că noi greșim în percepția noastră”, a mai subliniat actorul Levente Molnar.
Acesta a recunoscut că nu a anticiapat succesul pe care îl are acest film, iar singurul loc unde se simte apreciat este sala de cinema.
Printe multele secențe din film care l-au marcat, Levente Molnar amintește ce din primele minute, când personajul principal pășește încet, încet, iar iadul i se deschide în fața ochilor.
Cristina Pușcaș