Florica Cherecheș: Păzea, înflorește ambrozia!

Având în vedere că ambrozia urmează să înflorească în aproximativ 2 săptămâni, trag, din nou, un semnal de alarmă asupra faptului că urmează o perioadă critică care va dura mai bine de 10 săptămâni, în lunile august-septembrie, când planta, va îmbâcsi pur și simplu aerul cu polenul său. Ambrozia este cea mai alergenă plantă din România și unii ajung chiar la urgențe din cauza ei. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice. Găsim ambrozia peste tot, pe marginea drumurilor, pe cursurile de apă, pe lângă căile ferate, pe ogoare, dar şi în curţile oamenilor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragină. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Acest lucru face ca cetățenii cu sensibilitate alergică ridicată să trăiască un adevărat calvar, simptomele specifice fiind strănut frecvent, mâncărime a nasului și ochilor, secreții nazale abundente, ochi roșii, senzații de sufocare, dar și manifestări de astm sau dificultăți în respirație și tuse. Mulți vor fi din nou obligați să stea mai mult în casă iar alții, nevoiți să apeleze chiar la concediu medical.

În 2018 am inițiat o lege de combatere a ambroziei, Legea 62/2018, după modelul utilizat în alte țări europene, lege care are 2 componente majore: informare-prevenție și avertizare-sancționare.
Pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate deci feri de ea, cer instituțiilor abilitate, respectiv Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul sănătății, să desfăşoare campanii eficiente de informare şi conştientizare. Simpla realizare a unei pagini de informare pe site-urile ministerelor, este complet inutilă, în absența unor campanii ample de informare. Este necesar să se realizeze afișe și pliante, clipuri Radio-TV, pentru ca populația să fie avertizată asupra pericolului pe care-l reprezintă ambrozia pentru sănătate. Din păcate, normele de aplicare nu prevăd expres realizarea unor astfel de materiale, exprimarea fiind destul de vagă în ceea ce privește realizarea unor campanii de informare și conștientizare.
Urmăresc cu deosebit interes modul în care se aplică legea în ceea ce privește identificarea suprafețelor cu ambrozie, avertizarea și sancționarea celor care nu se conformează și nu stârpesc această buruiană de pe terenurile lor. Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5000 de lei – în cazul persoanelor fizice – și între 5000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice, dar scopul principal al legii nu este sancționarea, ci conformarea la obligațiile impuse de această lege.

Este foarte important ca autoritățile locale să colaboreze cu comisia formată prin ordinul prefectului, să identifice terenurile cu ambrozie, să-i avertizeze pe cei care le dețin și apoi să verifice dacă aceștia s-au conformat. Fac apel, pe această cale, către primării, consilii județene și prefecturi, dar și către cetățenii care dețin terenuri cu ambrozie, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole din întreaga țară, să ia în serios acest avertisment și să curețe cât mai urgent terenurile pe care crește ambrozia, înainte de înflorire!
Informați-vă și distrugeți ambrozia, cea mai alergenă buruiană din România!
Florica Cherecheș, Deputat PNL

Distribuie informația
Alte știri