Florica Cherecheș renunță la funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități

Printr-un mesaj postat pe Facebook, orădeanca Florica Cherecheș a anunțat că nu dorește șă mai continue activitatea ca președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), deși i-a fost oferită această oportunitate.

Le mulțumesc colegilor din PNL, premierului și tuturor celor care m-au sunat rugându-mă să continui activitatea în ANPDPD, în urma divizării Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA), a scris Florica Cherecheș:

ℹ️ Las în urma mea oameni capabili care vor continua reformele începute în ambele domenii: copii și adulți cu dizabilități, că sunt termene foarte strânse de îndeplinit, dar am încredere în profesionalismul colegilor din cele două echipe, în dedicarea și hărnicia lor și sunt convinsă că vor depune același efort susținut, ca și în perioada în care le-am fost președinte.
ℹ️ A fost un an plin, cu multe proiecte și multe provocări, dar în ciuda unor piedici apărute pe parcurs, a deselor schimbări de miniștri și a componenței guvernului, în ciuda criticilor și a birocrației, am reușit să avem realizări deosebite și să ne atingem obiectivele importante, cu mult sacrificiu personal.

ℹ️ Astfel, în 2021, am elaborat, și sunt în curs de avizare și adoptare:
↗️ Strategia pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2022-2027;
↗️ Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități pentru perioada 2022-2027 „O Românie echitabilă”.

ℹ️ Pentru prima dată, România va avea sisteme informatice complexe, și anume:
↗️ SINA – primul sistem informatic național dedicat adopției, care va urmări parcursul unui copil de la intrarea în sistemul de protecție specială până la ieșirea din sistem;
↗️ SNMD – Sistemul Național de Management privind Dizabilitatea.
ℹ️ Ca urmare a adoptării Normelor metodologice ale aplicării modificărilor aduse Legii adopției, în 2021 s-a înregistrat un număr record de adopții, 1.563, nemaiîntâlnit în ultimii 20 de ani.
ℹ️ Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități a fost un deziderat al mandatului meu, realizat și prin intensificarea eforturilor de implementare ale proiectului cu același nume, prin care, persoanele cu dizabilități pot obține un voucher de până la 23.000 lei, pentru a achiziționa un dispozitiv asistiv care-i sporesc șansele de a se angaja, pentru a-și pune în valoare abilitățile.
ℹ️ În urma negocierilor din PNRR, 50 de milioane euro vor merge către autoritățile locale, pentru dezvoltarea infrastructurii sociale pentru copii, fiind incluse investiții într-o rețea de 150 centre de zi pentru copiii în situații de risc.
ℹ️ De asemenea, 50 de milioane de euro vor fi folosite pentru 50 de servicii sociale comunitare destinate persoanelor adulte cu dizabilități (centre de zi, centre de servicii de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică ambulatorii) și pentru construirea și dotarea a 55 de servicii comunitare noi de tip centru de zi, centru de servicii de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică ambulatorii și centru de servicii de asistență și suport.
ℹ️ Comunicarea excelentă și colaborarea permanentă cu DGASPC-urile din toată țara au dus la realizarea unui alt obiectiv important, și anume, elaborarea și avizarea celor 85 de planuri de restructurare a centrelor mari, cu peste 50 de beneficiari, pentru a oferi beneficiarilor lor servicii de mai bună calitate. Planurile sunt implementate în perioada 2021-2023, sub atenta coordonare a ANPDPD.

✅ Le urez mult succes și realizarea tuturor obiectivelor propuse, celor două autorități rezultate: ANPDCA și ANPDPD!

Alte știri