Fonduri europene pentru digitalizarea IMM-lor care nu sunt din domeniul IT

Foto: webactiv.ro

Firmele mici și mijlocii, care nu sunt din domeniul IT, pot obține până la o sută de mii de euro fonduri europene, pentru a-și digitaliza activitatatea.

Toți cei interesați se pot înscrie online de pe 1 februarie. Iar în premieră pentru România, fondurile europene pentru digitalizarea IMM-urilor vor ajunge la antreprenori, prin intermediul băncilor, care se vor ocupa și de monitorizarea proiectelor. Deocamdată, procedura este în lucru la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Se estimează că fondurile vor ajunge pentru 5 mii de firme, dar că cererea va fi mult mai mare.

Companiile pot primi între 20 de mii și o sută de mii euro, în funcție de numărul de angajați. 90 la sută din suma este nerambursabilă. Antreprenorii pot cere finanțare pentru diferite proiecte, de la crearea de site-uri de prezentare până la robotizari și automatizări.

Una dintre condiții este că digitalizarea să crească productivitatea muncii. Dar într-un mod realist. Pentru că dacă la finalul celor cinci ani necesari pentru implementarea proiectului, acești indicatori nu sunt respectați, firmele trebuie să dea banii înapoi.

Proiectele pentru digitalizarea IMM-urilor se depun online, în perioada 1 februarie – 31 martie. Nu contează data când se încarcă documentele pentu că selecția se va face în baza unui punctaj. 50 la sută contează datele financiare. Sunt acceptate IMM-urile înființate până cel mai târziu la 31 decembrie 2021. Domeniul lor de activitate nu trebuie să aibă legătură cu IT-ul.

Noutatea acestui program este că fondurile vor ajunge la firme prin intermediul băncilor. În acest moment, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este în discuții cu zece instituții. Mecanismul ar fi următorul: beneficiarul se adresează unei bănci pe care și-o alege singur dintr-o lista care va fi stabilită în perioada următoare. Banca este cea care analizează documentele pentru achizițiile aprobate și dacă totul este în regulă virează banii către firma care, la rândul ei, întocmește ordinul de plata pentru furnizor.

Sursa: stirileprotv.ro

Distribuie informația
Alte știri