„Vreau să spun din capul locului: populația din România este ținta unei campanii sistematice, plătite, de durată, de discreditare a vaccinurilor și de diseminare a mesajului anti-vaccinare„, atrage atentia pe blogul personal, senatorul Florian Bodog.
Așa cum informează organizațiile sanitare internaționale, precum OMS și ECDC, așa cum a relatat și mass media, cazul românesc nu este unic. În Europa și în SUA, spre exemplu, campania anti-vaccinare se derulează de ani buni și a condus la scăderea gradului de imunizare a populației împotriva bolilor transmisibile și care se preveni prin vaccinare. Ca urmare, din ce în ce mai multe state europene se confruntă cu un număr crescut de refuzuri privind imunizarea și iau măsuri suplimentare pentru protejarea sănătății populației.
Schimbarea legislației din domeniu, informarea populației prin campanii de educare privind vaccinurile fac parte din arsenalul medical împotriva grupurilor care propagă știri false privind vaccinarea, menite să sperie pacienții.
Ca ministru al Sănătății, eu și colegii mei am trimis în Parlament un act normativ coerent, care instituie cadrul legal pentru activitatea de vaccinare și care creează premisele pentru revenirea ratei de imunizare la nivelul de siguranță pentru sănătatea publică. Cu sprijinul OMS, care a realizat un studiu în România privind cauzele refuzului la vaccinare, vom avea în curând date statistice clare privind motivele pacienților ezitanți la vaccinare.
Obligativitatea informării despre vaccinare reprezintă un prim pas pentru ca România să avanseze în acest război de fake news-uri privind vaccinarea.