Fără doar și poate, Fundația Șinca este una dintre cele mai active organizații bihorene care s-au implicat în sprijinul refugiaților ucraineni, în stânsă colaborare cu Banca pentru Alimente Oradea. La fel ca și în cazul altor asociații, Fundația Șinca a sărit imediat în ajutorul refugiaților ucraineni, rămânând însă pe baricade până în prezent.
Într-o clădire pusă la dispoziție gratuit, prin intermediul Centrului Educațional Roua, aici se predau în 2023 cursuri de limba română, chitară sau chiar pian pentru cei fugiți din zona de conflict. Și asta nu e tot, prin intermediul parteneriatelor pe care le-a încheiat, Fundația acordă și asistență juridică la nevoie acelor refugiați care nu cunosc legislația românească și prea puțin pe cea internațională. Organizația non-guvernamentală a mers și mai departe cu proiectele de într-ajutorare dedicate ucrainenilor care au rămas în Oradea. Aceasta colaborează cu medici specialiști și clinici care, la nevoie, le pot acorda ajutor medical.
În cele 18 luni de la începutul conflictului, Banca pentru Alimente Oradea a donat peste 200 de tone de alimente pentru refugiații ucraineni. Prin colaborarea cu 37 de organizații din regiune a trimis haine, produse de igienă și hrană pentru peste 400.000 de porții spre persoanele afectate de război. În 2023 acest program umanitar a continuat datoriă sprijinului primit prin programul Bine360, finanțat de People in Need prin Fundația Comunitară Oradea.
Mai mult decât sprijinul umanitar, Fundația Șinca derulează constant activități în domeniul educației și nu numai, sprijinind copiii și adolescenții care provin din medii defavorizate, facilitând accesul acestora la cursuri și acțiuni diverse, menite să le dezvolte gândirea, simțul civic, latura socială și să le dea imboldul de a-și depăși propria condiție.
„Suntem construiți pe fundamente creștine, pe valori și principii creștine și ne păstrăm acest caracter. Nu avem servicii care să ne producă bani, nu oferim servicii contracost. Trăim din sponsorizări și donații. Nu alimentăm cerșetorii, ci îi pregătim pe beneficiarii noștri pentru viață, pentru a se putea angaja și integra pe piața muncii, când va fi cazul.’’, ne-a explicat președintele Fundației Șinca, George Marius Șinca.
Spre exemplu, în comuna Holod, Fundația derulează zilnic activități, după orele de curs la care participă, în medie, în jur de 80 de copii din familii nevoiașe. În luna august, jumătate din ei au plecat într-o tabără tocmai în Harghita. E modul în care munca și efortul lor din timpul anului au fost răsplătite, iar pentru majoritatea a fost prima tabără din viața lor.
„Sprijim copiii merituoși, cei care au acel ceva, o sclipire, și o exploatăm în avantajul lor, ne dorim să creăm elite și pe liderii de mâine. Un ciclul al vieții arată că oamenii puternici și de succes crează o generație de oameni mai puțin interesați care provoacă nu doar un dezastru economic, ci și social care duce la o criză, iar aceea criză produce, din nou, lideri puternici’’, ne-a povestit Marius Șinca.
Proiectul primește un sprijin major de la Banca pentru Alimente Oradea, cu care a început colaborarea în 2022, odată cu implicarea comună în criza refugiaților ucraineni și a continuat în toate programele sociale desfășurate de Fundația Șinca.
„Ajutorul de la Banca pentru Alimente Oradea nu e important, este esențial. Nicio școală din România nu poate să facă performanță cu un copil căruia îi chiorăie mațele. Atât de simplu este. Fără acest sprijin de la Bancă, rezultatele noastre ar fi mult diminuate ca rezultat. Impactul adus de către Banca pentru Alimente ne crește eficiența cu 25-30%, pentru că acei bani pe care noi ar trebui să îi obținem de la sponsori și apoi ar trebui să-i folosim spre achiziționarea de hrană, atunci când îi primim, îi direcționăm spre copii în alt mod, le cumpărăm rechizite, plătim un profesor etc.’’, mai spune Marius.
Dacă vreți să-i cunoașteți mai bine, vizitați-le pagina de Facebook a Fundației Șinca. Poate vă interesează seminarele gratuite de educație digitală și siguranță online. – Învingând Dependența Digitală, cursurile de pian sau chitară sau vreți să le dați o mână de ajutor, în calitate de voluntari.
Anca D.