A trecut mai bine de o lună de la investirea Guvernului PNL, perioadă în care am acționat responsabil și eficient pentru a remedia cât mai multe dintre problemele economice, sociale, din domeniile justiție și politică externă, lăsate moștenire de fosta guvernare PSD.
Cunoaștem nivelul de așteptare al românilor și întreaga echipă guvernamentală a PNL este preocupată să livreze cel mai performant act de guvernare pe care l-a avut România după Revoluție.
Un prim set de măsuri a vizat respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, consolidarea statului de drept și readucerea credibilităţii României în plan extern.
Astfel,
➢ Am organizat cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, asigurând românilor din țară și din străinătate dreptul de a-și exercita votul ȋn condiții civilizate
➢ Am nominalizat-o Comisar European din partea României, pe Adina Vălean, o persoană cu credibilitate, propunere aprobată de președintele desemnat al Comisiei Europene, audiată și votată atât în Parlamentul României, cât și ȋn Parlamentul European.
➢ Am desecretizat Dosarul 10 august 2018, pentru ca ancheta să poată fi finalizată cu celeritate, iar românii să cunoască adevărul
➢ Împreună cu Parlamentul, guvernarea PNL a obținut abrogarea Recursului Compensatoriu.
Consecințele guvernării dezastruoase a PSD din ultimii 3 ani – rata anuală a inflației a urcat la 3,8% în luna noiembrie şi deficitul de peste 4% pentru anul 2019 – au determinat Guvernul PNL să adopte măsuri sustenabile pentru susţinerea mediului de afaceri competitiv.
Astfel,
➢ Am instituit decontarea la timp a sumelor reprezentând TVA, amânate la plată de fostul guvern pentru a induce în eroare opinia publică în legătură cu deficitul bugetar.
➢ Prin rectificarea bugetară, am asigurat resurse pentru plata lucrărilor efectuate prin PNDL, dar neplătite la timp, ceea ce perturba activitatea economică a firmelor, precum și pentru decontarea sumelor necesare plății concediilor medicale
➢ Promovăm majorarea salariului minim cu 7,2%, de la 1 ianuarie 2020, pe baza unei formule de calcul obiective (indicatori economici), care să mențină puterea de cumpărare și să nu accentueze inflația și asupra căreia am avut ample consultări cu partenerii sociali.
➢ Guvernarea liberală a reușit să elimine în Parlament supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time.
➢ În agricultură, sector cu o importantă contribuție în PIB, am finalizat plata avansului către fermieri pentru 2019, în sumă de 1,319 miliarde Euro și am demarat plățile finale.
Creșterea absorbției fondurilor europene:
➢ Am reluat procesul de negociere cu Comisia Europeană pentru documentele programatice aferente perioadei de programare 2021-2027 unde România are alocate 30,566 miliarde euro.
➢ Elaborăm un prim pachet de măsuri pentru deblocarea proiectelor de infrastructura de transport și apa canalizare (sub forma unui OUG) pentru asigurarea cadrului metodologic necesar implementării acestora.
➢ Am transmi s către Comisia Europeană contracte de finanțare în valoare de 160 mil euro în cadrul POIM 2014-2020 pentru o serie de proiecte care contribuie la atingerea țintelor de absorbție aferente anului 2019
Guvernul Orban asigură drepturile sociale ale românilor, dar și respectarea banilor publici
➢ Am asigurat fondurile necesare în buget pentru plata integrală, până la sfârșitul anului, a pensiilor, drepturilor de care beneficiază persoanele cu dizabilități și asistenții acestora, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoanele aflate în concediu maternal sau în concediu medical
➢ Am deblocat situația examenului de rezidențiat, care a avut loc pe 8 decembrie, și pentru care s-au înscris 8.876 tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie.
➢ Am soluționat dosarele de pensii cu termen depășit în recalculare și suntem în curs de elaborare a unui proiect de act normativ privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public și afișare a lui în consultare publică.
➢ Am restructurat Guvernul, reducând de la 26 la 16 numărul ministerelor. Vom continua acest proces la nivelul agențiilor și celorlalte instituții.
Eliminarea efectelor nocive din justiție
➢ Susținerea în Comisia Juridică și în Plenul Parlamentului a propunerii legislative de abrogare a Legii nr.169/2017 (Legea recursului compensatoriu) pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
➢ Memorandum adoptat de Guvern pentru finanțarea suplimentării în 2020 cu 615 posturi a Direcției de Probațiune, instituție care se ocupă de monitorizarea infractorilor eliberați condiționat.
➢ Lansarea procedurii de selecţie, începând cu data de 2 decembrie, a procu-rorilor de rang înalt (Procuror General, Procuror Şef DNA şi Procuror Şef DIICOT, poziții rămase vacante) – un proces deplin transparent deschis tuturor magistraților interesați.
Guvernul condus de Ludovic Orban și-a angajat răspunderea pe trei proiecte de lege:
1. Proiectul de modificare a legilor justiției, în sensul: prorogării pensionării anticipate a magistraților, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020; prorogării prevederii privind trecerea de la completele de 2 judecători la completele de 3 judecatori în instanțele inferioare; prorogării prevederilor privind creșterea vechimii pentru accederea la Institutul Național de Magistratură a magistraților, de la doi la patru ani;
• Urmare a deciziei ferme de angajare a răspunderii pe modificările de mai sus ale Legilor Justiției, PNL a reușit, deja, în Senat, să determine adoptarea modificărilor privind pensionarea anticipată a magistraților, respectiv trecerea de la completele de 2 judecători la completele de 3 judecători, doar prevederile privind creşterea vechimii la accederea în INM, de la 2 la 4 ani, fiind prorogate, în final, prin asumarea răspunderii Guvernului.
2. Proiectul de lege privind plafoanele bugetare pentru anul 2020:
➢ Adoptarea acestui proiect de lege prin angajarea răspunderii este absolut necesară pentru ca până la finalul anului să avem proiectul de buget pentru 2020.
➢ Este un proiect de act normativ în baza căruia urmează ca autoritățile locale să-și elaboreze propriile bugete și să dea drumul proiectelor de investiții la nivel local.
➢ De asemenea, pentru mediul economic este absolut esențial ca acest proiect de buget să fie adoptat până la sfârșitul anului, astfel încât să cunoască termenii în care Guvernul va derula politica bugetară și de cheltuieli pentru anul următor.
3. Proiect de lege pentru modificarea OUG 51/2019, care a scos transportul intra-județean din sfera serviciilor publice, ceea ce a blocat posibilitatea și dreptul elevilor de a folosi, conform facilităților la care au dreptul prin lege, serviciile acestor operatori, pentru a merge la școală.
➢ Soluția adoptată de Guvernul Orban este aceea de a obliga actualii operatori de transport care dețin licențe de transport în vigoare să preia copiii școlari, persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice, conform unui ordin comun al Ministerului Administrației și Dezvoltării și Ministerul Educației.
➢ Până la finalul lui 2020, autoritățile locale au obligația de a organiza licitațiile pentru licențierea transportatorilor ca operatori de servicii publice pe acest domeniu.