Gestul banal care salvează o viață. Apel pentru donarea de celule stem hematopoietice

Medicii fac apel la români să se înscrie în Registrul donatorilor şi să contribuie la salvarea altor vieți. Oricine este sănătos poate să o facă. Peste 35 de milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în registrele din 55 de ţări. Doar 66 de mii sunt români.

Ca să vă înscrieţi în registru, trebuie să vă programaţi la un centru al donatorilor de celule stem hematopoietice. Vi se va recolta sânge pentru analize după ce sunteţi consiliaţi. Există şi o variantă mai simplă: completaţi un formular online şi primiţi o trusă de recoltare acasă. Când sunteţi identificat drept compatibil cu un pacient, sunteţi contactat. Vi se fac analize suplimentare și puteţi dona celule stem hematopoetice.

„Pentru donatori nu este nici greu, nici dureros. Este o intervenţie într-adevăr uşor invazivă, dar nu dureroasă. Dar, punând în balanţă de fapt că vom salva o viaţă, atunci durerea nu mai există. Important este să ne dorim acest lucru, pentru că în România nu prea există cultul donării de organe, de celule şi atunci este nevoie să mediatizăm acest lucru, să ajungem şi noi din urmă ţările educate din punct de vedere sanitar şi, gândindu-ne că vom salva vieţi, fiecare îşi poate face un test cu un chit la cerere, pe care noi îl vom pune la dispoziţie, un raclaj în cavitatea bucală, care poate fi trimis la laborator pentru a fi încadrat din punct de vedere genetic în lista donatorilor”, a explicat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Testul este gratuit şi este pus la dispoziţie de Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer cu sprijinul sponsorilor.

Potrivit acestuia, în România, un astfel de transplant se poate face la Institutul Fundeni şi la Spitalul Universitar, „în mod gratuit”, costurile pentru o astfel de intervenţie în străinătate ajungând, în urmă cu zece ani, la 150.000 de euro.

Foto: scoalapacientilor.ro

Distribuie informația
Alte știri