Good Life Performers, o asociație creată de un tânăr pentru tineri

Din anul 2014, mii de liceeni și zeci de școli au fost beneficiarii existenței asociației GLP (Good Life Performers). La doar 19 ani, Lukacs Mark, punea temeliile unei entități menite să contribuie la dezvoltarea tinerilor prin intermediul unor programe și activități educative, cu scopul de a-i face pe adolescenții bihoreni mai responsabili și mai buni în a-și dezvolta abilitățile. Despre ce înseamnă să creezi, să investești și să conduci activitatea unui ONG, ne vorbește Lukacs Mark, fondatorul GLP.

Cum s-a născut Asociația Good Life Performers?

A apărut în perioada în care se apropiau examenele de bacalaureat, ca o urmare a activității mele în mai multe organizații nonprofit și în programe de tineret, unde, am observat că în județul Bihor lucrurile avansează greoi când vine vorba de tineri, că e nevoie de mai multe acțiuni și proiecte ce îi vizează, ce au în vedere împlicarea și sprijinirea lor. Ulterior, am câștigat un concurs de proiecte (Bursa Talentelor), aceasta fiind oportunitatea genială de a dezvolta GLP și de a o face vizibilă în comunitate. Cei peste 15.000 lei câștigați au contribuit la crearea identității noastre vizuale, la testarea mai multor proiecte la scară mai mică, prin care am putut vedea ce merge, ce nu și ce putem ajusta. Am publicat o carte practică de autodeterminare și stabilire a obiectivelor pentru tineri NU STA ÎN BANCA TA! și am organizat și prima noastră conferință pe educație.

Cum își desfășoară GLP activitatea?

Programele noastre educative se bazează pe dezvoltarea acelor abilităţi, care conform ultimelor studii din domeniu, sunt cele mai necesare a fi stăpânite în zilele noastre: Comunicare, Leadership, Intelingenţă emoţională, educaţie financiară, muncă în echipă. Legat de proiecte, primul program de educație financiară pentru liceeni, Be $mart, a fost primul complex pe educație și a mers nesperat de bine, chiar din acest motiv am decis să-l dezvoltăm și să includem activități și pentru elevii de gimnaziu și studenți. Prin campania „Orice ai face, fă-o bine” am promovat ideea că fiecare tânăr poate fi performant într-un domeniu și că talentele sunt diverse și merită dezvoltate. Am acționat și în zona culturii, organizând „Zilele CititorEȘTI”, o serie de activități de promovare a lecturii, în parteneriat cu mai multe școli din județul Bihor și cu Librăria Humanitas din Oradea.

Ce anume și cât ai investit în asociație?

Ideea fondării Good Life Peformers a venit spontan, dar înainte de asta am strâns expriențe și mi-am șlefuit viziunea timp de 6 ani, după care încă un an de la fondare am tot simplificat, ajustat. Deci 7 ani investiție în timp. Legat de bani nu pot găsi un răspuns: am investit mult în cursuri, am călătorit mult, dar cum e formulată și întrebarea, acestea sunt INVESTIȚII și mă bucur tare mult că le-am făcut.

Ce a însemnat pentru un tânăr (la momentul fondării) să pună pe picioare o asociație în folosul adolescenților?

A însemnat adrenalină pentru că din prima clipă te lovești de provocări. Aspecte birocratice ce țin de atestarea ONG-ului din punct de vedere legal, multe hârtii de completat și ordonat și ștampile de adunat. Apoi sunt emoțiile ce țin de cum va fi primită și apoi privită ideea ta, dacă vei găsi sau nu parteneri și finanțatori pentru proiectele tale, dacă și alții vor crede în nevoile pe care le-ai identificat sau nu. Ca în orice activitate intervine monstrul hidos al tuturor: frica de eșec. De fapt, când dezvolți un ONG ai aceleași provocări pe care le întâmpini când vrei să dezvolți orice tip de proiect nou, fie personal sau profesional.

Beatrice Bungo

Distribuie informația
Alte știri