Un loc absolut fascinant, aflat în mijlocul naturii, situat la aproximativ 150 de kilometri de Oradea, merită să fie vizitat. Vorbim de Grădina Zmeilor.
Specialiștii consideră acest loc „unic în Europa”, fiind un „fund de mare cu roci vulcanice”, mărturie stând scoicile și fosilele de melci prezente pe multe dintre stânci. Arealul este într-o continuă transformare, căci stâncile sunt formate din piatră sfărâmicioasa și nisip întărit.
Vântul şi ploaia, îngheţul iernii şi binevenitul dezgheţ al primăverii au format cele mai bizare forme: coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele având înăltimi de peste 10-12 metri.
Formele ciudate ale stâncilor, dar şi imaginaţia bogată a localnicilor, a făcut ca acestora să le fie atribuite denumiri cu conotaţii supranaturale. Cele mai mari stânci, în formă de prismă, au fost numite Zmeul şi Zmeoaica, dar sunt şi unele ce poartă denumiri mai… pământene: Moşu, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul, Călugărul, Căpitanul, Soldaţii, Eva.
Grădina Zmeilor este rezervaţie naturală din 2000 si se intinde pe 5 hectare. În afara stâncilor, vizitatorii găsesc o biodiversitate constituită din arbori și arbuști, cu specii de carpen, fag, stejar, dar și tei ori frasin tremurător.
Și gama floristică este diversă și este constituită din plante cu specii mediteraneene, precum talpa gâștii, tătăneasă, brebenel ori brândușe.
Situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan, localitatea Gâlgău Almaşului, aria naturală protejată se află la numai 10 kilometri distanță față de orașul Jibou, așa că este foarte ușor de ajuns la ea, deoarece este aproape și de DN1H, drum care leagă Bihorul de Sălaj, pornind de la Aleșd, și care trece prin locuri de poveste.