Guvernul a adoptat legea privind carantina și izolarea. Vezi cine e vizat

Guvernul a adoptat legea privind carantina și izolarea. Legea nu se referă doar la coronavirus, ci la iniţierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic. Proiectul de lege vine după decizia CCR privind carantinarea şi izolarea persoanelor contaminate cu noul coronavirus. Legea va ajunge în regim de urgență în Parlament. Există și o noțiune nouă, de „carantinare a bagajelor”, care nu se referă doar la COVID 19, iar amenzile rămân în vigoare.

Carantina persoanelor” are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a explicat Arafat.

Așadar, „carantina” se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi în perioada de incubație.

Termenul de „izolare” reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personalul spitalului (…) sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită”, a mai spus șeful DSU.

Potrivit lui Arafat, carantinarea bagajelor e obligatorie. 

„Nu vorbim doar de COVID-19, ci de mai multe probleme, nu doar COVID, ci și alte evenimente epidemiologice”, a mai spus șeful DSU.

Numărul pacienților cu COVID-19 care au solicitat externarea din spital în ultimele două zile, ca urmare a deciziei CCR, este de 550, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Raed Arafat a precizat că nu toți acești pacienți care au plecat din spital pe propria răspundere erau asimptomatici. Șeful DSU a vorbit despre cazul unui pacient care a necesitat ventilaţie, a refuzat spitalizarea și a plecat acasă pe declaraţie pe proprie răspundere, deși era simptomatic.

CCR a decis că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Sursa : stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri