Hai la teatru în șură la Husasău de Tinca!

La finalul săptămânii, județul Bihor va primi în vizită compania de teatru Cultură’n Șură, care va juca un spectacol de comedie într-o frumoasă gospodărie din comuna Husasău de Tinca.

Publicul bihorean nu este străin de activitatea Companiei Cultură’n Șură. În 2021, trupa de teatru a acceptat invitația lui Dorin Negrău, creatorul Centrului Tradițional de Conectare la Viața simplă de a desfășura un spectacol în curtea devenită deja spațiu obișnuit de evenimente pentru comuna bihoreană. „Câtă energie pozitivă și sentiment plăcut ați creat și ați lăsat in acea locație, curte, și suflete”, scria un spectator după eveniment. Tinca, Cociuba Mare, dar și municipiul Salonta au găzduit reprezentații oferite de Cultură’n Șură în anii următori.

Așadar, duminică, 13 iulie 2025, de la ora 21.00, toți locuitorii comunei Husasău de Tinca și cei din vecinătate sunt invitați la spectacolul „Schimbăm perdelele” de Gyorgy Spiro în regia lui Victor Olăhuț. Evenimentul face parte din proiectul ”Artă în vatra satelor” ce se va desfășura pe perioada verii în 16 localități rurale din județele Sălaj, Maramureș, Bihor, Brașov, Vâlcea, Argeș și Brăila. Intrarea este gratuită.

Duminică, 13 iulie, Husasău de Tinca, jud. Bihor – Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă

Comedia „Schimbăm perdelele” a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” din Baia Mare, iar cei doi actori interpreți au fost recompensați pentru prestația lor. Actrița Florentina Năstase, angajată a teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță. Mihai Smarandache, actor la prestigiosul teatru Odeon din București, a fost desemnat Cel mai bun actor în rol principal.

Tema comediei este mai prezentă ca niciodată în viața cotidiană: participarea la jocurile de noroc și consecințele care derivă de aici. Ce se întâmplă atunci când ți se îndeplinește unul dintre cele mai arzătoare visuri, dar care treptat se dovedește a fi coșmar? Un soț joacă la loto, iar într-una din zile îi surâde norocul și câștigă potul cel mare. Ajuns acasă la nevastă va afla că nu e deloc simplu să fii bogat.

Parteneri: Centrul de Cultură și Artă Sălaj, Asociația Sub Stejar, Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă, Asociația Zile Colorate, Primăria Comunei Marca

În curtea Centrului Tradițional de Conectare la Viața Simplă, Dorin Negrău

Fiecare reprezentație va fi precedată de un atelier de teatru pentru copii, susținut de actori profesioniști. Programul integral precum și locațiile vor putea fi accesate pe paginile www.culturansura.ro și  www.facebook.com/culturansura.

„Artă în vatra satelor” este un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cultură’n Șură este o asociație non-profit creată la inițiativa regizorului Victor Olăhuț și are ca principal obiectiv promovarea și dezvoltarea evenimentelor artistice în zonele cu acces limitat la cultură. În cei 13 ani de activitate, Cultură’n Șură a produs 13 spectacole de teatru, a efectuat turnee în peste 100 de localități din toată țara, la care se adaugă participări în festivaluri și numeroase reprezentații în teatrele partenere. Meritele echipei în dezvoltarea și promovarea culturii în medii defavorizate au fost recunoscute prin acordarea a numeroase distincții dintre care amintim premiul „Open Theatre” oferit de British Council la Gala Premiilor UNITER 2022  sau premiul „Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură” la Gala Premiilor AFCN 2020.

Alte știri