Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Buntești și elevii Școlii Primare Nr.1 Stâncești au desfășurat mai multe activități în cadrul proiectului „Happy Outdoor Classroom STEAM”. Copiii au aflat că activitățile outdoor sunt o modalitate excelentă de a combina exercițiul fizic cu învățarea și relaxarea. O idee inovatoare pentru a îmbunătăți aceste activități a fost integrarea lecturii în timpul petrecut în aer liber. Această abordare nu doar că a îmbogățit cunoștințele, dar a și făcut timpul petrecut afară mult mai interesant și plăcut. Integrarea lecturii enciclopediilor în activitățile outdoor a transformat experiențele obișnuite în aventuri educative, oferindu-le copiilor atât relaxare, cât și cunoștințe valoroase. Astfel că aceste activități outdoor au reprezentat o modalitate excelentă de a stimula creativitatea, coordonarea și spiritul de echipă la copii. Elevii au explorat activități interesante și interactive care au transformat curtea școlii într-un loc de distracție și învățare.
Panourile de pictură au încurajat exprimarea artistică în aer liber. Elevii au desenat și pictat orice și-au imaginat. Beneficiile dobândite includ dezvoltarea creativității, îmbunătățirea coordonării mână-ochi și relaxarea mentală. „Oceanul numerelor” este un covor educațional de mari dimensiuni, imprimat cu imagini marine și numere. Copiii au învățat numerele, ordinea lor, calcule cu acestea și au realizat diverse jocuri educative, precum saltul pe numere în ordine sau rezolvarea de puzzle-uri matematice simple. Această activitate i-a ajutat la dezvoltarea abilităților matematice, a memoriei și a echilibrului fizic.
Planetele gonflabile au oferit o modalitate interactivă și distractivă de a învăța curizități despre sistemul solar. Fiecare planetă a fost reprezentată de o minge gonflabilă colorată, iar copiii au învățat denumirile și ordinea planetelor, caracteristicile acestora și distanțele relative față de Soare. Activitatea a fost combinată cu exerciții fizice, cum ar fi aruncarea sau rostogolirea planetelor, stimulând astfel atât cunoștințele astronomice, cât și abilitățile motorii.
Jocurile gigantice, cum ar fi 4 pe un rând (varianta mare a jocului „Connect Four”) au fost extrem de populare și au stârnit curiozitatea copiilor. Jocul presupune conectarea a patru piese de aceeași culoare pe un rând, fie pe orizontală, verticală sau diagonală. Această activitate dezvoltă gândirea strategică, abilitatea de planificare și competitivitatea sănătoasă.
Scara cu bile a fost jocul care a implicat aruncarea unor bile pe niște trepte numerotate. Fiecare treaptă a avut un punctaj asociat, iar scopul este de a acumula cât mai multe puncte. Acest joc a îmbunătățit coordonarea mână-ochi, precizia și abilitățile matematice ale participanților.
Zidul instabil, cunoscut și sub numele de Jenga gigant a presupus extragerea blocurilor dintr-un zid construit fără a prăbuși structura. Această activitate a dezvoltat abilitățile motorii fine, răbdarea și gândirea strategică. Participanții au învățat să colaboreze și să ia decizii rapide sub presiune.
Atlasele și enciclopediile au fost explorate de către elevi cu mult entuziasm descoperind lucruri noi și interesante. De asemenea, microscoapele wireless portabile i-au ajutat pe elevi să observe cu precizie celule animale și vegetale, precum și părțile componente ale unor plante sau insecte.
Aceste activități nu doar că i-au ajutat pe elevi să se bucure de aerul curat și de frumusețea naturii, dar le-au stimulat și curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi și au contribuit semnificativ la dezvoltarea fizică și intelectuală a participanților. Prin implicarea în astfel de activități, copiii și-au îmbunătățit abilitățile sociale, cognitive și motorii în aer liber. Proiectul se bucură de continuitate, asta pentru că noi și noi generații de elevi se vor putea bucura de aceste resurse și vor învăța cu bucurie în cadrul opționalului propus și avizat de IȘJ Bihor, un opțional care poartă numele proiectului – Happy Outdoor Classroom STEAM. În mijlocul verii, elevii clasei I se vor bucura și de ateliere outdoor în cadrul Școlii de vară. Activitățile realizate în cadrul proiectului pot fi descoperite pe pagina de Facebook Happy Outdoor Classroom STEAM.
Proiectul Happy Outdoor Classroom STEAM a fost finanțat prin programul Fondul Științescu Oradea, ediția 6.0. Acesta este un program prin care Fundația Comunitară Oradea face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor, oferind finanțări și mentorare unor proiecte educaționale din domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Sponsorul principal al programului a fost compania Accesa. Au contribuit la a face știința mai atractivă următoarele companii: DSV Air & Sea, VPK Packaging Salonta, Salesianier Romania, Sema Express, Golde Oradea, Vulcri și Plexus Corp. – Romania.