Ianuarie între tradiție, mode și realitate

Ianuarie pare să fie cea mai grea lună din an. Intrăm în ianuarie însoțiți de focuri de artificii, sorcovă și Concertul de Anul Nou al Musikverein din Viena pentru a ateriza pe derdelușul de schimbări legislative pregătit de guverne harnice în ultimul an, bombardați de mode care se înmulțesc și surprinși de viață (din nesăbuința proprie) sau ca eveniment natural ori istoric.

Despre noutățile legislative cu care începem anul ați găsit deja articole pe oradeaindirect.ro .

Pe lângă tradiția concertului de Anul Nou susținut în fiecare an de Musikverein din Viena de 81 de ani deja, la Oradea vă așteaptă în continuare opereta Silvia pusă în scenă de Trupa Szigligeti. Va mai fi susținută câteva zile, iar muzica este pur și simplu minunată. Joi și vineri vor avea loc concertele de Anul Nou ale Filarmonicii Oradea. Iar După Sfântul Ioan Botezătorul viața își va urma cursul și în România. Perioada sărbătorilor de iarnă legate de nașterea și botezul Domnului Isus Cristos se încheie.

Iar de aici încep modele. Una dintre cele mai vechi deja (dacă i se poate spune modă veche) este Januhairy. „Ucenicele” aceste mode nu se rad o lună întreagă. Moda a fost începută de femei care nu mai vor să se radă axial, ca formă de protest față de moda care are ca model al frumuseții femeile fără pilozități. Participantele sau adeptele noii mode spun că ajung să se elibereze de sub norme, să își accepte corpul și să îl iubească așa cum este. Și încet se obișnuiesc și cu privirile ciudate ale celor din jur care sunt de altă părere. La încheierea lunii majoritatea își reaiua vechiul obicei din motive estetice, un număr mai mic rămân la noua libertate. Acrițele Julia Roberts și Juliette Lewis sunt dintre figurile reprezentative ale mișcării.

Dry January se extinde de circa 10 ani în spațiul vest-european și nord-american. Finlandezii au dat tonul cu „Sober January” în 1942. Consumul de alcool al soldaților și bărbaților rămași acasă a crescut îngrijorător în timpul războiului împotriva armatelor sovietice. În 2014 fundația britanică Alcohol Change a dat tonul campaniei Dry January, prin care provoacă oamenii ca cel puțin în primele zile ale anului să nu consume alcool. Beneficiile abstineței la alcool pentru corp sunt în continuare o surpriză pentru mulți oameni care nu își pot imagina viața fără alcool: de la efectele asupra ficatului și tensiunii arteriale, la cele psihice. Cine rezistă toată luna ianuarie fără alcool, are mari șanse ca pe parcursul anului să întindă mai rar mâna spre sticlă.

Veganuary este o altă modă recentă, demarată de vegetarieni și vegani. Propunerea lor este ca o lună întreagă să ne abținem de la carne și produse de origine animală. Motivele sunt diverse, de la binele animalelor și salvarea planetei până la sănătate.

Ianuarie este și luna în care au loc cele mai multe despărțiri și se inițiază cele mai multe divorțuri. Foarte des cel care face pasul părăsirii cuplului așteaptă să treacă sărbătorile Crăciunului și Anului Nou pentru a nu tulbura familia lărgită. După 1 ianurie, însă trece la următorul pas.

Ianuarie este luna cu cele mai multe depresii. Sărbătorile cu tot tamtamul lor au trecut, neatingerea obiectivelor stabilite la început de an mustră conștiința, zilele sunt încă scurte, iar nopțile lungi, vremea nu este tocmai frumoasă și e în continuare rece … Ianuarie are cumva efectul unei mahmureli după petreceri de poveste. Cea de a treia zi de luni din ianuarie este de mulți ani declarată cea mai depresivă zi a anului. Este de asemenea una dintre lunile în care se moare de boli sau de bătrânețe. Familia și prietenii rămași sunt cutremurați, chiar și în cazurile când recunosc că pentru decedat moartea a fost o mare eliberare.

Ianuarie este una dintre lunile cu cele mai multe presiuni la tot felul de abstinențe. În ianuarie începem vitejește cu lupta pentru atingerea obiectivelor stabilite, unii luptă să renunțe la alcool, alții la tutun, iar alții la zahăr și ciocolată. Sărbătorile și reclamele la dulciuri și mese cu adevărate bombe calorice sunt trecut. Muritorii de rând își reamintesc ceea ce știau deja: doar în reclame oamenii rămân slabi după o lună de răsfăț culinar. În realitate bombele calorice se răzbună, iar cine vrea să își recucerească garderoba de vară trebuie să se pună la treabă.

Din a doua jumătate a lunii, ianuarie este luna provocatoare pentru ortopezi. Cei care au început anul cu ambiții sportive mari, exagerează serios în sala de fitness sau la alergare și se rănesc suficient de serios ca să aibă nevoie de ajutorul medicului. Acestora li se adaugă accidentații la schi și sporturi de iarnă. În ultimii ani iarna se instalează abia în a doua jumătate a lunii ianuarie, așa că apar și accidentele de oraș, cu derdelușuri neașteptate pe trotuar.

Tot în a doua jumătate a lui ianuarie încep reducerile la articolele de iarnă. Banii pe care ați reușit să-i economisiți în decembrie, vor fi puși la încercare de reclamele la reduceri cu care veți fi bombardați și de dorința de a rămâne la modă, chiar dacă dulapurile sunt deja pline.

Ianuarie este și luna în care creștinii de toate confesiunile se unesc într-o lună de rugăciune. În funcție de zonă, evenimentul are loc concentrat pe parcursul unei săptămâni. Tonul l-au dat la finalul anului credincioșii adventiști, care încheie săptămâna de rugăciune în 4 ianuarie. Credincioșii neoprotestanți se unesc în săptămâna de rugăciune, din 8 până în 12 Ianuarie. În perioada 18-25 ianuarie are loc Săptămâna de Rugăciune Ecumenică sau pentru Unitatea Creștină, la care sunt invitați atât credincioșii cultelor tradiționale, cât și cei neoprotestanți. Papa Francisc a declarat 2024 An al Rugăciunii pentru toți credincioșii catolici.

Totul se concentrează cumva în Ianuarie. Vă dorim succes cu provocările personale în Ianuarie, care devine una dintre cele mai dificile luni ale anului. Și este doar prima!

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri