Ilie Bolojan a dezvăluit detaliile viitorului Centru Cultural. Oradea va avea o sală de spectacole cu peste 1.000 de locuri. În aceeași clădire vor exista alte două săli cu câte 300 de locuri

foto: fb/Ilie Bolojan

După ce inginerii au realizat, la sfârșitul lunii februarie, studiile topografice și geologice, arhitecții au început proiectarea centrului cultural, a anunțat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan

La finalul săptămânii trecute am avut o întâlnire privind studiul de fezabilitate la care se lucrează. Am stabilit principalele elemente ale proiectului, împreună cu reprezentanții teatrelor orădene.

Sala mare va avea o capacitate de 1200 de locuri: 1050 în sală, pe un plan înclinat în așa fel încât să se asigure o vizibilitate foarte bună și 150 de locuri la balcon.

Scena generoasă este gândită să poată găzdui reprezentații ale filarmonicii și teatrelor. Deschiderea scenei, în față, este de 20 de metri, iar adâncimea de 15 metri. Decorurile vor putea fi aduse prin spate și descărcate ușor. Rampele de acces, sistemul de prindere și manevrare, luminile și celelalte facilități aferente scenei au fost discutate cu tehnicienii teatrelor județului. Cabinele, garderoba și celelalte spații destinate actorilor sunt dimensionate corespunzător și sunt amplasate, pe verticală, în zona scenei.

Accesul în sala mare se va face printr-un hol central. Pe lateralele acestuia sunt propuse două săli mici, de câte 300 de locuri. Pereții dinspre hol ai celor două săli sunt parțial retractabili. Când se vor face expoziții, pereții se vor retrage și sălile vor forma un spațiu deschis împreună cu holul central.

La subsolul holului central sunt propuse birourile. Sunt prevăzute fiecare cu o curte pentru lumină, pe cele două laturi ale subsolului.

Deasupra sălilor mici sunt prevăzute, la etaj, alte două spații. Pe o latură ar urma să funcționeze un spațiu de alimentație publică cu acces la o terasă. Pe cealaltă latură este propus un spațiu de tip club artistic. Cele două spații vor putea fi accesate prin holul central sau independent, direct din exterior.

Centrul cultural este gândit să funcționeze ca un hub cultural, alături de celelalte spații ale orașului.

În cursul lunii iunie, studiul de fezabilitate va fi terminat. Până în toamnă vom avea gata și proiectul tehnic, iar apoi vom demara procedura de licitație pentru selectarea unui constructor. În primăvara anului viitor vom începe lucrările.
Finanțarea acestora va fi asigurată din fonduri europene și din bugetul Consiliului Județean Bihor.

În paralel cu proiectarea, lucrăm la rezolvarea problemelor juridice ale amplasamentului: preluarea unor terenuri de la statul român și a unor terenuri private. În câțiva ani, zona fostelor unități militare dintre strada Universității și grădina zoologică va fi complet reconfigurată, în parteneriat cu Primăria Oradea: Centrul Cultural, clădiri de birouri, noua sală de sport, stadionul, spațiile verzi și cele sportive, hoteluri și restaurante.

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri