Cercetările în cele șase situri arheologice descoperite pe traseul Centurii Biharia s-au încheiat. Au fost găsite fragmente ale unor obiecte și urme ale unor așezări din diferite perioade istorice, din neoliticul târziu, până în secolele XVI – XVII. Activitatea a fost realizată de o echipă de specialiști din cadrul secției de arheologie a Muzeului Țării Crișurilor.
Constructorii continuă lucrările la decopertarea stratului vegetal pe mai multe porțiuni de drum, la defrișările necesare pentru pregătirea terenului, terasamente și la construirea de infrastructură de bază, cum ar fi podețe și pasarele pentru pista de biciclete. Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la aproximativ 15%.
„Constructorii au front de lucru pe tot traseul centurii, fără restricții. Pe traseul centurii Biharia mai avem de relocat, în 3 puncte, rețelele de gaz. Aceste lucrări sunt programate să fie realizate în luna aprilie. Ne propunem ca în toamna acestui an să deschidem circulației tronsonul ce ocolește localitatea Biharia. În primăvara anului viitor și tronsonul spre Paleu va fi deschis circulației”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Proiectul este compus din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, este drumul care va lega localitatea Paleu de noua centură.
Lucrările sunt executate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group. Valoarea contractului este de 66.363.616,76 lei, inclusiv TVA. Durata de execuție a proiectului de investiție „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea – Lot 3” este de 18 luni de la începerea lucrărilor (finalul lunii octombrie 202).
Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.