„În lumea nouă” și începuturile școlii muzicale americane cu Dvorak în persoană

Muzică, biografie și istorie se reunesc în concertul filarmonicii orădene joi seara, de la ora 19. Orchestra orădeană, actorul Bob Rădulescu, baritonul Peti Tamas Otto și dirijorarea moderatoare Dalma Toadere ne invită la o călătorie la finalul secolului al XIX-lea, când Statele Unite încă nu erau chiar Statele Unite cu influența de azi, iar din punct de vedere cultural erau încă departe de a fi un reper.

Protagoniștii serii ni-i vor aduce în față pe Jeannette Thurber (despre a cărei existență nu mai știe multă lume azi), soțul ei, Francis Beaty Thurber, și celebrul compozitor ceh Antonin Dvorak. Jeannette Thurber 1850 – 1946) a fost una dintre personalitățile ieșite din comun ale ultimei jumătăți a secolului al XIX-lea, cu ambiții ireale. Fiica unui violonist danez emigrant, Jeannette Thurber a înființat primul conservator de muzică american și a fost unul dintre sponsorii principali ai Boston Philharnic Orchestra. În școala înființată de ea, la doar 35 de ani, erau admise și femei și afro-americani. Două dintre cele mai discriminate categorii sociale până în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Iar ambițiile tinerei erau mai mari: înființarea unei școli de muzică americane, după modelul școlilor europene care au înflorit de la jumătatea secolului al XIX, în Europa. Pentru a-și împlini visul l-a invitat în Statele Unite pe Antonin Dvorak, unul dintre cei mai reputați compozitori ai momentului, care a contribuit la crearea școlii muzicale cehe, alături de Bedrich Smetana. Împins de la spate de nevoia de bani și de soția sa, Dvorak a plecat împreună cu soția la New York. A predat compoziție, a pregătit studenții pe concerte, a făcut cunoștință cu folclorul indigenilor și al afro-americanilor cu ajutorul studenților săi, a compus și a susținut concerte, și a pus o piatră de temelie la formarea școlii muzicale americane prin cursurile sale, lucrările compuse, dar și prin eseurile sale publicate în revistele americane prin care subliniază importanța folclorului indigenilor și afro-americanilor în esența sufletului merican. Cele mai cunoscute lucrări din această perioadă sunt celebra Simfonie a IX-a „Din lumea nouă” și Suita Americană.

Actorul Bob Rădulescu va prelua rolul compozitorului ceh și va descrie perioada trăită în USA, baritonul Peti Tamas Otto va interpreta negro-spirituals, iar orchestra orădeană va interpreta bucăți din Simfonia a IX- de Dvorak, Dansuri slave, Sonatina opus 100 și Scherzo-ul din Simfonia a IX-a de Beethoven. Un concert inedit, care se adresează nu doar publicului meloman, ci și celor pur și simplu curioși, care vor să afle ceva nou nu doar despre muzică, ci și despre istorie și cultură.

Cei trei oaspeți sunt toți clujeni, absolvenți ai Academiei de Muzică Gherghe Dima, respectiv ai Facultății de Teatru a Universității Babeș – Bolyai, toți trei foarte tineri și cu o abordare diferită a serii de concert, cu priză și la publicul care ocolește sala de concert.

Daniela Stoica

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri