In prima zi a lunii martie este sarbatoarea Martisorului, talisman purtator de fericire

Corso-ul oradean e de cateva zile inundat de micile simboluri ale primaverii. Cele mai cautate sunt cele handmade, chiar dacă sunt putin mai scumpe. La fel de bine se vand si semnele de carte si brosele, spune Adelina Ghiurau , tanara care s-a pregatit de ceva vreme pentru ziua de 1 Martie.

In snurul alb-rosu se impletesc anotimpul ce a trecut – iarna si cel ce incepe – primavara, de care e prins un simbol .
Traditia populara arata ca martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui. El se poarta din 1 martie si pana cand primavara ia in stapanire, pe deplin, natura: se aude cucul cantand, infloresc ciresii ori trandafirii, vin berzele sau randunelele.

Conform traditiei populare , martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc.
Despre istoria martisorului, Tudor Arghezi a scris ca fetele au inceput sa poarte fir alb de matase, dupa ce au observat ca vantul de primavara le pateaza pielea. Dupa ce metoda a dat roade, au legat si un fir rosu, ca sa nu fie deocheate.

Romania pregateste alaturi de Moldova si Macedonia introducerea martisorului pe lista patrimoniului imaterial al umanitatii Unesco.

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 4 seconds