Incendii de amploare produse la culturi agricole și miriști în Ciumeghiu și Boiu

Joi, 14 iulie a.c., în localitățile Ciumeghiu și Boiu s-au produs două incendii la culturi agricole și miriști, acestea fiind generate, cel mai probabil, de utilaje agricole și foc deschis în spații deschise.

Primul incendiu, sesizat în jurul orei 14.35, a izbucnit la un teren agricol din localitatea Boiu (comuna Ciumeghiu), iar pentru stingerea acestuia, la fața locului au fost mobilizate echipajele de pompieri ale Detașamentului Salonta.

În momentul sosirii forţelor de intervenţie la locul producerii evenimentului, flăcările se manifestau cu violenţă pe câteva hectare de cereale păioase și de miriște, ameninţând să se extindă și la alte culturi din apropiere. Pompierii militari, au localizat şi lichidat incendiul în aproximativ 2 ore și 20 de minute, reuşind să împiedice propagarea focului la alte parcele. Misiunea pompierilor a fost îngreunată de vântul puternic și suprafața mare pe care se manifesta incendiul.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de scântei mecanice provenite de la mașina agricolă.

Incendiul s-a soldat cu arderea unei suprafeţe de aproximativ 35 hectare de cereale şi 10 hectare de miriște.

În jurul orei 15.45, un apelant al numărului unic 112 sesiza producerea unui eveniment similar la o miriște de pe raza localității Ciumeghiu. Incendiul, stins de pompierii militari din cadrul Detașamentului Salonta și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, nu s-a soldat cu pagube, arzând doar vegetație uscată pe o suprafață de circa 20 hectare. Cauza evenimentului a constituit-o în acest caz, focul deschis în spații deschise.

Recomandări pentru proprietarii de terenuri și administratorii de asociații agricole

Pentru reducerea riscurilor producerii de incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crișana” al județului Bihor aduce la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor, ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare şi depozitare a cerealelor, astfel:

‐ delimitarea terenurilor agricole cu indicatoare de securitate, privind interdicţia fumatului, a utilizării focului deschis.

‐ asigurarea punctelor de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, platforme mobile dotate cu furci, cazmale, găleți, stingătoare, butoaie cu apă.

‐ strângerea paielor rezultate în urma recoltării şi ararea imediată a miriştii

‐ efectuarea lucrărilor agricole doar cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei.

‐ asigurarea parcelării suprafeţelor mari de teren cultivate cu păioase, prin fâşii longitudinale şi transversale.

‐ instruirea personalul de deservire a maşinilor şi utilajelor agricole pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor.

‐ este interzisă arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului şi fără informarea în prealabil a primăriilor şi a serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitate.

Alte știri