Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, aflat sub tutela Muzeului Ţării Crişurilor, s-a bucurat de o atenţie sporită din partea orădenilor cu prilejul manifestărilor legate de dezvelirea plăcii comemorative dedicată Centenarului şi semnatarilor Declaraţiei de la Oradea, redactată pe 12 octombrie 1918, în Oradea.
Evenimentul a debutat cu întâmpinarea persoanelor oficiale şi cu intonarea Imnului de Stat al României. A urmat mult aşteptatul moment al dezvelirii plăcii comemorative, moment primit de către cei prezenţi printr-un val de aplauze. PSS Sofronie Drincec, Episcopul ordodox al Oradiei, a sfinţiti şi a binecuvântat totodată placa comemorativă. Ulterior au fost invitaţi să ia cuvântul personalităţile prezente. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tării Crişurilor a fost primul care a rostit câteva cuvinte amintind de istoria valoroasă a oraşului de pe Crişul Repede. Acesta vorbeşte de cele două dimensiuni ale Declaraţiei de la Oradea: semnificaţia ei din perspectiva evoluţiilor internaţionale în Europa Centrală, aşadar proximitatea Transilvaniei şi pe plan mai central, local şi mondial, dar şi perspectiva autohtonă care pe plan general se referă la documentul antemenţionat, la revoluţiile transilvănene şi la mişcările naţionale din lunile octombrie, noiembrie şi decembrie ale anului 1918 care au dat un istoric sugestiv la faptul că asistăm la sfârşitul unei lumi, la amurgul imperiilor şi la renaşterea naţiunilor.
„Acest document şi întreg procesul de unire sugerează cu limpezime faptul că avem de-a face cu o elită românească ce a fost la înalţimea exigenţelor momentului, la înalţimea oportunităţilor, la înalţimea cerinţelor care trebuiau concretizate. Această elită, această generaţie a lui Aurel Lazăr, Iuliu Maniu, Ion I.C. Brătianu, Regele Ferdinand, Vaida-Voevod, Miron Cristea, Iuliu Hossu şi toţi ceilalţi, care au lucrat la înfăptuirea Marii Uniri, este un model pentru noi de care va trebui să avem grijă să o transmitem mai departe ca un dar nepreţuit generaţiilor care vin”, a subliniat Aurel Chiriac.
În continuarea manifestărilor, reprezentanţi ai Prefecturii Bihor, ai Primariei Municipiului Oradea, ai Consiliului Judeţean Bihor, ai Garnizoanei Oradea, ai Ministerului Apărării Interne, ai Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, ai Serviciului Judeţean de Informaţii Bihor, ai Penitenciarului Oradea, ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, ai Bibliotecii Judeţene şi ai Muzeului Ţării Crişurilor au depus jerbe în faţa plăcii comemorative. Acompaniamentul muzical a fost realizat de către reprezentanţi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” care s-au remarcat în timpul defilării Detaşamentului de Onoare, interpretând „Treceţi batalioane române Carpaţii”.
În continuarea manifestărilor culturale, a avut loc vernisajul expoziţiei Bihorul „… la spargerea lumii”. Invitatul special al evenimentului, conf. univ. dr. Ioan Cârja, directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a amintit celor prezenţi că expoziţia dedicată Centenarului Marii Uniri, Bihorul „ … la spargerea lumii”, e un omagiu adus participanţilor bihoreni care au fost prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, ilustrand Bihorul din prima parte a anului 1919 pâna la eliberarea Oradiei de către Armata Română.
Universitarul orădean, Gabriel Moisa, muzeograf în cadrul Secţiei de Istorie a Muzeului Ţării Crişurilor, a vorbit în numele colectivului care a lucrat la această expoziţie: Petru Ardelean, Tiberiu Ciorba şi Cornelia Romînaşu, reamintind importanţa elitelor din 1918 şi a prezentat succint interconectarea micii istorii, a lumii rurale prezentate in expoziţie.
Evenimentul s-a încheiat cu implicarea elevilor Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” în organizarea unui moment special, realizând un lanţ uman şi trecând „Declaraţia de independenţă” din mână în mână.
Cosmin I. Petruţ